2022-11-24

Julia Grahn årets P Schönström-stipendiat

Julia Grahn med diplomet "Fågeln".

Grattis! Hur känns det att du är årets P Schönström-stipendiat?
– Tack! Jag känner mig väldigt hedrad över att få priset. Det ger mig motivation till att fortsätta mina studier.

Hur kommer det sig att du studerar sociologi?
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Sociologi handlar om olika samhällsstrukturer som finns i samhället hos individer eller grupper. Jag skulle vilja arbeta med samhällsfrågor vid en myndighet eller organisation, eller forska om olika samhällsstrukturer som påverkar döva individer då det inte finns så mycket forskning om sociala relationer som berör döva individer eller grupper.

Hur trivs du med att läsa sociologi?
– Jag läser just fristående kurser. Jag har tidigare läst kurser inom bland annat statsvetenskap, genusvetenskap och företagsekonomi. Jag ville testa mig fram och läsa det jag tycker är roligt, för när det är roligt så är det lättare att plugga. Till slut blev det sociologi som jag ville fördjupa mig i och jag valde att sikta mot kandidatexamen med sociologi som huvudämne.

När väntas du ta examen?
– Om allt går som planerat kommer jag att ta min kandidatexamen i januari 2024.

Slutligen, vad skulle du vilja göra med stipendiepengarna?
– Jag har inte bestämt mig, men jag kommer spara dem tills jag vet vad jag vill lägga mina pengar på. Det blir på något som känns värt för mig.


Krister Schönström delade ut stipendiet till Julia Grahn 23 november på Stockholms universitet. Att Julia Grahn tilldelats stipendiet tillkännagavs på SDF:s föreningsmöte redan 21 november, men på grund av snöoväder delades stipendiet två dagar senare.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se


Läs mer om de fem senaste P Schönström-stipendiaterna:

2021: Annica Berlin

2020: Nora Duggan

2019: Marcus Jonsson

2018: Johan Ahlsson

2017: Eric Wranne 


Stiftelsen P Schönström delar årligen ut ett stipendium (i år på 30 000 kronor plus ett diplom i form av ett grafiskt blad ”Fågeln” av konstnären Hans Wigert) till en döv studerande. På stiftelsens hemsida kan du se hela listan på stipendiater. Den första stipendiaten var Cecilia Ferm (1995).

Uppdaterad: 2022-11-25

Publicerad: 2022-11-24