2020-12-17

Nora Duggan årets P Schönström-stipendiat

FOTO: PRIVAT

Grattis! Hur känns det att du är årets P Schönström-stipendiat?
– Jag blev väldigt överraskad när jag fick beskedet om stipendiet (i slutet av november i år). Hedrande att få vara på ”hedersrullen” som stipendiet är.

Du är doktorand vid institutionen för lingvistik på Stockholms universitet och medverkar i projektet Döva nyanländas flerspråkiga situation. Till SVT Nyhetstecken har du sagt att du stortrivs på jobbet. Vad är det som är intressant med projektet?
– Det är jättesvårt att välja vad som är intressant med projektet! Möjligheten att forska tillsammans med mina döva arbetskollegor är helt fantastisk och jag får träffa många olika människor som har mycket erfarenhet att dela med sig av. Frågan som projektet har fokus på är jätteviktig och aktuell, och det finns för lite forskning på området som rör döva nyanlända, tycker jag.

Du är från Irland. Vilka likheter och skillnader finns mellan ditt hemland och Sverige när det gäller akademiska studier?
– Oj, en svår fråga! Jag tycker att kvaliteten på universitetsutbildningen i båda länderna är ganska lika men här i Sverige har man mer flexibilitet kring hur länge man vill plugga och det är gratis! I Irland måste jag betala en del av kostnaden för min utbildning själv och det är inte så lätt att förlänga utbildningen.

Slutligen, vad skulle du vilja göra med stipendiepengarna?
– På grund av restriktioner i år jobbar jag mycket hemma. Jag har funderat på att göra om gästrummet till kontor med nytt bord, stol, datorskärm osv. så att det blir skönare för mig att arbeta hemifrån. Nu med de pengar som jag fått, har jag ingen ursäkt att inte möblera om!

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-11-25

Publicerad: 2020-12-17