2021-11-26

Annica Berlin årets P Schönström-stipendiat

Grattis! Hur känns det att du är årets P Schönström-stipendiat?
– Tack så mycket! Det känns jättekul och jag känner mig ärad att bli tilldelad det stipendiet.

Hur kommer det sig att du vill studera till lärare?
– Jag tycker om att jobba med människor och då främst med barn. Jag har även varit tränare inom idrotten i många år och tycker att det är fantastiskt kul att få se barnens pågående resa och utveckling. Och sen tycker jag om att barn är så rättframma och oftast säger vad de tycker. Man kan ha många bra och intressanta dialoger med barn, och det är något jag ser fram emot i klassrummet sen.

Hur trivs du på lärarutbildningen (Grundlärarprogrammet årskurs 4-6 med teckenspråkig tvåspråkig profil vid Stockholms universitet)?
– Jag trivs bra på utbildningen. Vi är en bra grupp (inklusive hörande) med ett klimat där det är okej att tänka fel eller fråga om man inte förstår. Så det är skönt. Och sen är det extra bra att vi är en profilgrupp så jag och min kurskamrat, som också är döv, redan nu under utbildningen kan inrikta oss mot dövskolan. Det är också skönt att plugga tillsammans med en annan döv person då vi kan stötta och hjälpa varandra och kommunicera med varandra utan tolk. Men det har varit tungt, svårt och mycket pluggande de här åren, så det ska bli skönt att bli klar snart.

När väntas du ta examen?
– Till sommaren 2022, i juni, om det inte krockar med master-VM i Japan (jag tränar och tävlar i simhopp) för då blir min examen i augusti istället. Men vi tittar på alternativ om att kanske kunna delta digitalt via Zoom från Japan, så att jag kan ta examen som planerat. Jag håller tummarna för att det går. Det är inte långt kvar nu.

Slutligen, vad skulle du vilja göra med stipendiepengarna?
– Jag kommer att använda dem till studierna under min sista termin då jag inte har tillgång till studiemedel den terminen. CSN tycker att jag har studerat för mycket. Så de här pengarna kommer att hjälpa mig ett par månader i alla fall.

Stiftelsen P Schönström om att dela ut årets stipendium till Annica Berlin:

Förutom huvudsyftet med att stödja unga döva studerande ekonomiskt så verkar stiftelsen för att sprida kännedom om dessa duktiga döva ungdomar och deras akademiska bedrifter. Bland annat för att minska på fördomar om döva. I år är vi extra glada över att dela ut stipendiet till en döv lärarstudent då vi behöver fler döva lärare som kan jobba med döva barn i framtiden.

Stiftelsens ordförande Krister Schönström delade ut stipendiet till Annica Berlin på Dövas hus i Stockholm den 25 november. FOTO: STOCKHOLMS DÖVAS FÖRENING


NICLAS MARTINSSON

niclas.martinsson@dovastidning.se


Läs mer om de fem senaste P Schönström-stipendiaterna:

2020: Nora Duggan

2019: Marcus Jonsson

2018: Johan Ahlsson

2017: Eric Wranne 

2016: Moa Gärdenfors


Stiftelsen P Schönström delar årligen ut ett stipendium (i år på 30 000 kronor plus ett diplom i form av ett grafiskt blad ”Fågeln” av konstnären Hans Wigert) till en döv studerande. På stiftelsens hemsida kan du se hela listan på stipendiater. Den första stipendiaten var Cecilia Ferm (1995).

Uppdaterad: 2021-11-26

Publicerad: 2021-11-26