2018-12-21

Johan Ahlsson är årets P Schönström-stipendiat

||

Grattis! Hur känns det att du är årets P Schönström-stipendiat?
– Jag är väldigt glad över att ha fått årets stipendium. När jag fick beskedet hade jag först svårt att tro att det var sant.

Vad studerar du vid National Technical Institute for the Deaf på Rochester Institute of Technology, USA?
– Jag pluggar computer science* (datavetenskap på svenska). Det innebär bland annat att jag studerar avancerad programmering och matematik. Exempelvis lär jag mig hur jag kan komma närmare datorspråket som består av binära tal, 0-1-0-1, hur jag kan jobba med algoritmerna och hur jag kan förbättra de koder som redan finns.

Hur länge har du studerat i Rochester?
– Tre år hittills. Nu har jag två år kvar.

Hur trivs du i Rochester?
– Egentligen planerade jag först att jag skulle plugga i Sverige. Men jag tänkte att jag förmodligen skulle vara ensam döv bland hörande studenter. Så jag valde att prova på att studera i Rochester i ett halvår. Men så blev jag kvar i tre år. Jag trivs jättebra och har fått lära mig enormt mycket. Men det är tufft att vara borta från familjen och flickvännen i Sverige.

Vad vill du jobba med efter examen?
– Jag tror att jag vill jobba med att utveckla appar, webbplatser och/eller spel. Det som är bra med min utbildning är att den är väldigt bred – det gör att jag kan välja mellan olika inriktningar.

Vad vill du säga till andra döva som funderar på att studera utomlands?
– Våga prova på att studera utomlands! Man kan alltid börja med att plugga i ett halvår, det har man inget att förlora på.

Det med att våga testa, kan du utveckla det?
– Ja, jag vet att några har sagt ”Men ingen av mina kompisar vill följa med mig och plugga i utlandet” och tvivlar på om de skulle våga åka själva utomlands. Själv kände jag inte någon i Rochester när jag flyttade dit. Men jag fick sedan nya kompisar där. Det var inte så farligt att åka själv.

Hur gör du när du får hemlängtan?
– Jag brukar facetimea så ofta jag kan med min familj och flickvän. Sedan har jag några saker från Sverige i Rochester, som familjefoto och svensk choklad. Det hjälper när hemlängtan infinner sig.

Slutligen, vad ska du göra med stipendiepengarna?
– De ska användas till att bekosta utbildningen som är väldigt dyr i USA. Den kostar cirka 300 000 kronor per år.

*Johan Ahlsson går bachelorprogrammet i computer science (motsv. kandidatprogrammet)


Stiftelsen P Schönström delar årligen ut ett stipendium (i år på 30 000 kronor) till en döv studerande. Syftet är att via media visa för allmänheten att det finns duktiga döva studenter och att akademisk utbildning är en möjlighet för döva. På stiftelsens hemsida kan du se hela listan på stipendiater.

Uppdaterad: 2021-03-02

Publicerad: 2018-12-21