2016-11-23

Moa Gärdenfors är årets P Schönström-stipendiat

||

Grattis! Hur känns det att du är årets P Schönström-stipendiat?
– Det känns jättekul! Jag blev positivt överraskad!

Vad fick dig att välja att studera lingvistik med inriktning mot teckenspråk på avancerad nivå vid Stockholms universitet?
– Eftersom jag har fil. kand. examen i professionell svenska från Uppsala universitet och har skrivit en magisteruppsats i ämnet vill jag bygga vidare på min utbildning med en magisterexamen i teckenspråk. Jag är intresserad av att studera tvåspråkighet hos döva, hörselskadade barn och barn som använder CI. Det är spännande att se vilka färdigheter de har i svenska respektive teckenspråk och vilka likheter och skillnader som finns mellan dem med mera.

Vad tänker du göra med stipendiepengarna?
– Jag ska köpa en riktigt bra cykel! Den cykel som jag nu har är kass. Jag promenerar hellre till universitetet än tar den. Så dålig är den. Det är härligt att promenera. Men när jag har bråttom cyklar jag hellre. Så jag längtar efter att köpa en ny cykel!

Något du skulle vilja tillägga?
– Jag hoppas att det här stipendiet inspirerar döva att studera vidare. Många döva har potential att bli duktiga akademiker.

* Moa Gärdenfors arbetar som forskningsassistent vid institutionen för lingvistik på Stockholms universitet vid sidan av studierna och frilansar för Dövas Tidning.


Stiftelsen P Schönström delar årligen ut ett stipendium till en döv studerande. Syftet är att via media visa för allmänheten att det finns duktiga döva studenter och att akademisk utbildning är en möjlighet för döva. På stiftelsens hemsida kan du se hela listan på stipendiater.

Uppdaterad: 2021-05-03

Publicerad: 2016-11-23