2022-04-20

Viktoria var i Ukraina när kriget bröt ut

Viktoria flydde till Sverige via Polen. Bilden t.v. togs när hon var i Warszawa. FOTO: PRIVAT

Den 24 februari blev Viktoria, som till vardags bor i Sverige och var på besök i sitt hemland Ukraina, väckt av sin kille på morgonen. Hon nåddes av den ofattbara nyheten att Rysslands invasion var ett faktum. Efter tre ångestfyllda veckor lyckades de ta sig till Sverige via Polen.
   – Borden skakade när bomberna föll, säger Viktoria, 22 år.

I höstas reste Viktoria till hemlandet Ukraina. Där fanns hennes kille, vänner och släktingar. Planen var att återvända till Sverige sommaren 2022. Allt var som vanligt – det vill säga lugnt och tryggt – under den långa vistelsen tills livet tog en mardrömslik tvärvändning för henne och miljontals ukrainare. I slutet av februari bröt kriget ut. Hon befann sig i hamnstaden Mykolajiv med drygt en halv miljon invånare, cirka sex mil från Svarta havet.

– Alla fick panik och var rädda, berättar Viktoria som inte önskar uppge sitt efternamn.

Hon och hennes kille bestämde sig lite senare för att flytta in hos Viktorias mormor och morfar i deras lägenhet, så de kunde hålla ihop. De konstaterade att förnödenheter som bröd, korv och buteljerat vatten saknades. Viktoria och hennes kille gick till den närmaste mataffären för att vara på den säkra sidan.

– Det var en del tomma hyllor, men folk hamstrade inte. Vi hjälptes åt och handlade så det skulle räcka i tre dagar.

Ryska soldater blev alltmer offensiva. Med start den 26 februari försökte de inta Mykolajiv. Viktoria kunde både höra och känna när bomberna föll på avstånd (hon är döv och hör med cochleaimplantat). När larmet gick, sprang hon, sambon och morföräldrarna ner till källaren.

– Vi kände hur golvet vibrerade, berättar Viktoria och fortsätter:

– Det var psykiskt påfrestande och blev inte mycket sömn, vi var hela tiden spända och oroliga.

De hade tillgång till el, vatten och internet. Medan striderna pågick, kände Viktoria förtvivlan och ångest. En av de kanaler som hon ständigt kollade var sociala medier. Det aldrig sinande nyhetsflödet innehöll bilder och videor som visade krigets grymma verklighet.

– Det var jobbigt att se, säger Viktoria gråtande och fortsätter:

– I går såg jag på Instagram att en pojke stod vid sin mammas gravplats i Butja.

Men sociala medier och nyhetsmedia visade också hur stort stöd och kärlek Ukraina fick av omvärlden. Landets president, Volodymyr Zelensky, tände också hopp i befolkningen.

– Han känns äkta och visar att han på riktigt bryr sig om oss och inte ger upp i första taget. Dessutom är han skicklig på sociala medier, säger Viktoria.

Hon och hennes kille bestämde sig för att försöka ta sig till Sverige där Viktoria bor sedan åtta år tillbaka. Hon har gått på Birgittaskolan i Örebro och Virginska gymnasiet. Killens syster och hennes make hade kontakter. De visste vilka vägar som var säkra i landet. Killens syster körde sin bror och Viktoria till nordvästra Ukraina så att de sedan kunde ta sig till Polen därifrån. Den resan tog fyra eller fem dagar.

Den 17 mars anlände de till Polens huvudstad, Warszawa.

– Det kändes konstigt, där var det inget krig utan lugnt och säkert, säger Viktoria.

Den 19 mars flög de till Stockholm och tog sig till värmländska Filipstad där Viktorias mamma och styvpappa bor. För hennes kille var allt nytt då han aldrig hade varit i Sverige förut.

– Han ska ta studenten i sommar, nu pluggar han på distans via sin ukrainska skola.

Killens syster är kvar i nordvästra Ukraina, och Viktorias morföräldrar ville inte fly till Sverige.

– Vi försökte övertala mormor och morfar att följa med oss hit, men de ville inte lyssna. De är gamla och orkar inte. Men vi har kontakt varje dag. Det jobbiga är att leva i ovisshet och inte veta hur länge kriget kommer att pågå, något som gör ont.

Viktoria vet ännu inte när hon kan besöka sina vänner och släktingar i Ukraina nästa gång, hon saknar och tänker ofta på dem.

– Vi är så tacksamma över att vi överlevde kriget och är i säkerhet, säger Viktoria.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2022-04-20

Publicerad: 2022-04-20