2012-11-15
Textad teater snart i var mans ficka
DT har tidigare tittat på när man skulle kunna titta på textad TV oavsett plattform. Svaret var ”förhoppningsvis inom kort”. Nu kollar vi hur den textade teatern har utvecklats sedan den introducerades för första gången 2002.
Stockholms stadsteater var först i landet med att införa textad teater. Då var året 2002. Det blev väldigt uppskattat av döva och hörselskadade besökare. Man hade en trådlös textdisplay i knät som visade två rader i taget.
Jan-Olof Bergold, ombudsman med ansvar för tillgänglig kultur vid Hörselskadades Riksförbund (HRF), går gärna på teater ett par gånger per säsong. För honom är textad teater ett måste eftersom enbart hörselslinga inte räcker. Han noterar att fler teaterhus i landet än Stockholms stadsteater numera erbjuder textad teater och att displayen har utvecklats en del. Nu kan den visa fyra rader.
– Jag tror att många fortfarande tycker att displayen kan bli än mer användarvänlig och lättare att hantera. Det kan vara jobbigt att hålla i den, följa texten och samtidigt se föreställningen, säger Jan-Olof Bergold.
På Stockholms stadsteater kan displayen dessutom fästas i ryggstödet framför på de flesta platser. DT:s genomgång visar att textade föreställningar endast erbjuds ett fåtal gånger per säsong. Ett undantag är Malmö Stadsteater (se här nedan).
Varför kan inte alla föreställningar textas?
– Först och främst finns inte underlaget. Det är orimligt att texta för ett fåtal. Att redigera och framföra texten är tidskrävande och därmed kostsamt. En redigering tar några dagar och framförandet tar föreställningstiden plus en och halv timme, säger Jakob Tigerschiöld vid Stockholms stadsteater.
Riksteatern håller nu i projektform på att testa appen Rikstext. Tanken är att döva och hörselskadade som vill se en pjäs textad ska kunna använda sin smartmobil eller surfplatta (Apple och Android) istället för en textdisplay. Till skillnad från Stockholms stadsteaters radiostyrda display har den färgade textremsor som talar för publiken om vems repliker det är på scenen. På Stockholms stadsteater kör man istället med initialer, till exempel ”D: Jag drömmer om… ”. D står för Diana. Man gör så när det är flera personer på scenen, annars inte. Appen och den radiostyrda displayen har i övrigt något gemensamt; det är att någon måste sitta och få ut textremsor i rätt tid. Och båda två har också med ljudmarkeringar, till exempel ”Telefonen ringer”.
App-projektet pågår fram till sista maj nästa år. Enligt Linnéa Skog vid Riksteatern, projektkoordinator vid Riksteatern, är förhoppningen att tekniken kommer att leda till fler textade föreställningar i framtiden.
Så ser utbudet i de dövtätaste städerna i Sverige ut:
Dramaten i Stockholm Göteborgs Stadsteater Malmö Stadsteater Stockholms Stadsteater Örebro länsteater |
Dela artikeln via e-post.