2021-09-14

Bästa taxiresan någonsin – då var jag extra stolt

ANTOLOGI Nyligen tog jag en Uber-resa. Det var i särklass min bästa taxiresa någonsin. Och denna resa var hans 1.723:e. Han hade kört Uber under endast 1 år och hade redan passerat 1.500 femstjärniga resor. Föraren var en perser som bott i Filippinerna i många år, i staden Biñan. Han är som så många andra nysvenskar, hårt arbetande och positiv samt långt borta från sin familj i Biñan.

Vi konverserade om allt från mat och buddistisk livsfilosofi till kärlek och relationer. Han var väldigt öppensinnad och trevlig, det gjorde vårt samtal intressant. Ni vet, när man har ett givande samtal med en total främling, så händer något fint – man blir mottaglig för andra människors livsöden och berättelser. När resan led mot sitt slut sa han plötsligt att han var väldigt glad över att jag fått teckenspråket som barn eftersom mänsklig trygghet ligger i språk

Det fick mig inse att han helt naturligt förstod att minoriteter bärs av sin historia, dess förebilder och i sin tur språket och kulturen som följer med. Det brukar vara jag som förklarar detta för hörande och icke-teckenspråkiga, men han var liksom inte hörande, han var bara en klok människa. Jag har alltid varit stolt över att teckenspråket är min ryggrad och trygghet i livet, speciellt när jag som flerspråkig världsmedborgare navigerar mig fram i livet. Men där och då var jag extra stolt.

Eftersom jag föddes som hörande och hade talad svenska som förstaspråk blev teckenspråket en slags inre fristad, där jag kunde förstå och uttrycka mig obehindrat när jag började dövskolan. Sedan teckenspråket blev mitt primära språk, fick jag chansen att bli den människa jag är i dag, flerspråkig, trygg och säker. Fast det allra bästa är den unika kulturen, alla människor, pubaftnar och föreläsningar på dövföreningen och vem glömmer den grymma Dövas dag-kryssningen 2018?

Om jag får komma med en teori, så påverkar språket oss, våra handlingar och tankar. Oavsett var du står i din process, välkomna den och var stolt över den fundamentala tryggheten som språket erbjuder.

Erik Akervall
regissör


ANDRA DELAR I ANTOLOGIN*:

Nyckeln till möjligheter
av Abdi Mohamed

För mig är det en gudagåva
av Thyra Lindström

Från noll teckenspråk till två teckenspråk
av Najlaa Sad Aldeen

Teckenspråket – bron mellan två världar
av Torbjörn Svensson

Språkets gränser är världens gränser
av Tobias Palmkvist

Jag har alltid andats, drömt och tänkt på teckenspråk
av Ebba

Det händer fortfarande att jag inte vet
av Lotta Brodin

*ur Allt om teckenspråk 2021, ett extratjockt specialnummer som DT utger i september.

Uppdaterad: 2024-02-09

Publicerad: 2021-09-14