2023-07-10

SDR tycker till efter WFD:s generalförsamling

Joakim Hagelin Adeby och Maria Hermanson. FOTO: OLIVIA RENNER BALKSTAM

Hallå där, SDR:s vice ordförande Joakim Hagelin Adeby och ledamot Maria Hermanson. Nu är WFD:s generalförsamling över. Vad tycker ni om den nya WFD-styrelsen? 
– Vi är ganska nöjda, berättar Joakim Hagelin Adeby. Det är naturligtvis en utmaning att få med alla världsdelar i styrelsen. Nu saknas det en representant från Asien, men i övrigt känns det OK. Vi hoppades verkligen på att alla kvinnor skulle bli invalda, och så blev det. Vi är glada över att antalet kvinnor i styrelsen har ökat, från två till fyra. Vi hoppas att styrelsens fortsatta arbete framöver ska fungera bra.

Hur känns det att vi till slut har en dövflagga?
– Jätteskönt, säger Maria Hermanson. Den diskussionen har funnits sedan 2009, då förslaget kom till och antogs under SDR:s kongress.

– På WFD:s generalförsamling 2011 i Sydafrika lyftes det fram som ett förslag från Sverige och nu är vi till sist i mål, berättar Joakim Hagelin Adeby. Det känns bra att det nu fanns en samstämmighet.

Vad tänker ni om att Förenade Arabemiraten ska stå som värdland 2027?
– Vi blev chockade, berättar Maria Hermanson.

–  Vi är besvikna på att WFD:s styrelse först nu upptäckte och erkände att de inte sett till att landet och arrangören ska uppfylla de mänskliga rättigheterna (reds. anm. WFD rekommenderade först Förenade Arabemiraten som arrangör och drog sedan tillbaka rekommendationen efter att kritiska frågor uppkom). Att de inte har tittat på om de accepterar HBTQI-personer till exempel. Jag kan inte förstå det.

– Vi har bollat den här frågan inom styrelsen tidigare, berättar Maria Hermanson. Jag och Joakim representerar ju SDR och vill ha styrelsens stöd i de beslut vi tar. Vi var alla i styrelsen överens om att det inte fungerar att Förenade Arabemiraten ska stå som arrangör. Vad gäller Nigeria har vi känt att vi gärna vill att afrikanska länder ska få chansen att vara värdländer, att de får den uppmärksamheten men vi röstade på Norge, det kändes självklart för oss. Mänskliga rättigheter är grundläggande.

– Vi upplevde också att själva röstningsprocessen skyndades fram och vi behövde hela tiden förhålla oss till den korta tid som fanns, tillägger Joakim Hagelin Adeby. Det kändes inte så demokratiskt. Hur röstningsprocessen hanterades känns som en besvikelse. Jag är inte nöjd.

– Vi var flera länder som ville ställa frågan om mänskliga rättigheter men det fanns bara tid för tre frågor, så vi kom överens om att Abigail Gorman från Storbritannien skulle ställa den för oss alla. Det känns tråkigt att det inte fanns tid för mer diskussion.


LÄS MER: Det här är WFD:s nya styrelse – DT rapporterar från Jeju


OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-07-10

Publicerad: 2023-07-10