2024-10-22

SDR deltog i Prideparaden

Omkring 50 000 personer deltog i årets Pride-parad. FOTO: Stockholms Dövas Förening

I år deltog SDR för första gången som organisation i Prideparaden tillsammans med flera andra organisationer och föreningar inom dövrörelsen. DT har ställt frågor till förbundsordförande Åsa Henningsson och ledamot Laith Fathulla.

SDR har deltagit i Prideparaden i Stockholm för första gången, hur kommer det sig?
– Prideparaden är ett event som vuxit sig större och större över tid. SDR har deltagit i Prideparaden tidigare, men då genom representation från förbundsstyrelsen som funnits på plats. Nu är det första gången vi deltar som anmäld organisation. Vi nåddes av funderingar redan ifjol om varför inte SDR deltar, eftersom det finns andra organisationer inom dövrörelsen som deltog. För oss kändes det självklart att vi vill vara med. Då var tiden för knapp innan paraden, men i år har vi haft möjlighet att planera, förbereda och samordna i god tid tillsammans med andra organisationer inom dövrörelsen. Vi välkomnade alla våra anslutna dövföreningar att vara med också, berättar Åsa Henningsson.

Hur var känslan och stämningen under paraden?
– Det kändes fantastiskt roligt att delta i paraden, och särskilt att SDR också syns i den. Till nästa gång hoppas jag vi är ännu fler döva och teckenspråkiga som deltar. Både döva och HBTQI-personer kämpar mot förtryck. Tillsammans står vi enade mot förtrycket mot både döva och HBTQI-personer, säger Laith Fathulla.
– För mig var det en stor upplevelse att delta. Det var en glädjens dag, där alla fick visa sina uttryck. En annan sak som också slog mig var folksamlingarna längs med paraden. Det var fullt med människor från start till mål, och väldigt många höjde händerna för att göra dövapplåder när vi kom. Det överraskade mig att så många kände till det, det var mer än jag någonsin sett förut. Fantastiskt, säger Åsa Henningsson.

På vilket sätt arbetar SDR med HBTQI-frågor inom organisationen?
– Som en del i arbetet med likabehandlingsplanen når vi ut till våra lokala och regionala föreningar samt förbund med information om normer och normkritik, och i det ingår också frågan om HBTQI, berättar Laith Fathulla.
– Vi arbetar på alla nivåer – riksnivå, regional nivå och lokal nivå – med frågan. En kärnfråga är att alla ska känna sig trygga vilket kräver att vi fortsätter arbetet att sprida kunskap, medvetenhet och har verktyg, som till exempel trygga zoner och trygghetsvärdar. Det är ett arbete som vi utvecklar hela tiden. Alla ska kunna känna sig trygga oavsett vilket sammanhang i dövvärlden man befinner sig i, och där behöver vi alla verksamheter ha gemensamma strategier. Om någon blir utsatt på något sätt ska det vara tydligt vart man kan vända sig för att få stöd eller akut hjälp. Det arbetet fortsätter, men vi har mycket kvar att göra, säger Åsa Henningsson.

Kommer SDR att delta i Prideparaden även i fortsättningen?
– Absolut, svarar både Åsa och Laith. Genom att delta i paraden visar vi att vilken värdegrund förbundet har och att vi står upp för HBTQI-personers rättigheter.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-10-22

Publicerad: 2024-10-22