2022-09-19

Hur gick det för Lea Strandberg och Alexandra Royal i valet?

Fr.v. Lea Strandberg och Alexandra Royal.

Nu är valet över. DT tar reda på hur det har gått för toppkandidaterna Lea Strandberg (MP) och Alexandra Royal (C) i Örebro.


Lea Strandberg (MP)

Till Kommunfullmäktige förlorade MP ett mandat, förut hade de tre och nu har de två. Lea Strandberg var nummer 1 på listan så hon har en plats i kommunfullmäktige. Nya kommunfullmäktige med den nya sammansättningen startar i oktober. Hur blocken fördelas inom Örebro kommun är ännu inte klart så dialoger förs in i det sista.

I Regionfullmäktige så förlorade MP sina mandat då de inte klarade spärren. Lea Strandberg är orolig nu när MP inte längre är med i Regionfullmäktige för hon undrar vilket parti som nu ska driva och bevaka dövperspektivet i regionen.

I Riksdagen har MP 18 mandat, så hur många som skickas från Örebro vet Lea Strandberg inte än, och eftersom hon var nummer 3 på Örebros lista så kommer hon troligen inte att få en plats i Riksdagen såvida det inte är flera som lämnar sina poster.


Alexandra Royal (C)

Alexandra Royal kandiderade till kommunfullmäktige och har plats 6 på listan. C tappade i årets val och förlorade ett mandat, nu har de 5 mandat i kommunfullmäktige så Alexandra Royal snubblade på målsnöret. En liten möjlighet skulle vara om hon får tillräckligt många personröster och går om i listan. Det resultatet är inte klart än. Med en sjätteplats kommer Alexandra Royal att vara ersättare och gå in om någon av de andra fem har förhinder vid något möte.

Hon berättar att Örebro kommun står inför en omorganisation där 21 nämnder ska bli 13. För att undvika att det är så många tomma platser i nämnderna, ett problem som funnits den senaste tiden i Örebro kommun. I och med att C gjorde ett sämre val i Örebro och att nämnderna är färre, så kommer det att bli svårt att få en plats i en nämnd för Alexandra Royal, i synnerhet om C inte är med i majoriteten i kommunen.

MARIA NORBERG
redaktionen@dovastidning.se


Övriga döva och teckenspråkiga kandidater 
DT har tidigare rapporterat om de här döva och teckenspråkiga kandidaterna. Hur har det gått för dem i valet? DT tar reda på det och återkommer när vi vet mer. Det kan dröja tills det står klart om de kommer att få något politiskt uppdrag, till exempel som fullmäktigeledamot, ersättare eller nämndledamot.

 

Uppdaterad: 2022-09-19

Publicerad: 2022-09-19