2022-08-26

VAL 2022: Hallå där med döva och teckenspråkiga kandidater

THERESA RÖNNHOLM, Vänsterpartiet, Storuman

På vilken nivå kandiderar du?
– Jag kandiderar på kommunnivå på plats 8.

Vilka frågor brinner du för?
– Hållbarhet och cirkulär ekonomi. Jag vill att kommunen ska ta tillvara på befintliga resurser som redan finns på alla nivåer. Jag vill även ta bort orättvisor och klyftor.

Hur stor chans tror du att du har för att bli invald?
– Prognoserna för Vänsterpartiet i Storuman kommun är väldig god då vi har visat att vi lyssnar på invånarna och kämpar för att förbättra allas livsvillkor. Vi har just nu 4 mandat i fullmäktige så det finns stor möjlighet att jag får en plats kommande mandatperiod.


PIAKERSTIN SILVERDAL, Kristdemokraterna, Gävle

På vilken nivå kandiderar du?
– Jag kandiderar på riksnivå på plats 33, regionnivå på plats 26 och kommunnivå på plats 15.

Vilka frågor brinner du för?
– Jag brinner för funktionshindrade människors rättigheter. Eftersom jag själv har en grav hörselskada vet jag vilka utmaningar personer med olika funktionshinder kan ställas inför. Det finns en stor kunskapsbrist när det gäller döva, dövblinda, hörselskadade och människor med funktionsnedsättning. Våra behov inom till exempel arbetsmarknaden, sjukvården, äldreboende, skolan och i bostaden uppfylls inte tillfredsställande idag. Olika personer fyller olika funktioner i det politiska samspelet. Alla behövs!

Hur stor chans tror du att du har för att bli invald?
– Det finns en chans för mig att bli invald.


ISABELLA HAGNELL WESTERMARK, Socialdemokraterna, Stockholm

Isabella kandiderar inte till något val men har istället politiska uppdrag. Just nu sitter hon som ersättare i fastighetsnämnden i Stockholms stad och är kassör för Socialdemokraterna Funktionshinder och Jämlikhet (S-FoJ). Utöver det är Isabella vice ordförande i partidistriktets öppna utskott, där man samlar alla icke-geografiska föreningar i Stockholms partidistrikt. Bland annat föreningar som jobbar med funktionshindersfrågor, klimatfrågor och jämlikhetsfrågor.

Kommer du att fortsätta vara politiskt aktiv efter valet?
– Ja, jag kommer förmodligen fortsätta engagera mig i min förening och i mitt utskott. Förhoppningsvis kan jag få plats i någon nämnd efter valet.

Vilka frågor brinner du för?
– Jag vill se en mer aktiv omfördelningspolitik. Den allra rikaste procenten drar ifrån samtidigt som vår välfärd konstant är underfinansierad. Vi måste även ta åter kontrollen över välfärden. Riskkapitalister ska inte ha fri dragningsrätt på våra skattepengar. Vi måste även få ett slut på högerns ideologiskt drivna försäljningar (kommunala hyresrätter, samhällsnyttiga fastigheter och skolbyggnader m.m.) framför allt i Stockholms stad.

Stockholms stad har just nu ingen äldrevägledare för döva, inget vårdboende för döva och inget medborgarkontor för teckenspråkiga. Hur ser du på det?
– Personligen anser jag att Stockholms stad snarast bör införa funktionen äldrevägledare för döva och ett medborgarkontor för teckenspråkiga. I dessa fall skulle det finnas en färdig infrastruktur. Staden bör snarast utreda förutsättningarna för ett vård- och omsorgsboende i teckenspråkig miljö.

Är det något annat du vill få fram i texten kring ditt politiska arbete?
– Jag vill se fler döva engagera sig i mitt parti. Det är lätt att tro att man måste hålla med om allt eller ha massor med tid för att kunna få vara aktiv, men så är det inte. Det är dessutom väldigt roligt, i alla fall för det mesta!


I landet finns det fler döva och teckenspråkiga som kandiderar:

EMELIE FROST, Centerpartiet, Älvängen

Kandiderar till riksdagsvalet, plats 12
Kandiderar till regionvalet, plats 13

www.instagram.com/dovpolitiker
www.facebook.com/dovpolitiker


ELISABETH WESSEL, Centerpartiet, Vänersborg

Kandiderar till regionvalet, plats 35
Kandiderar till kommunvalet, plats 11

www.facebook.com/elisabeth.wessel.7
www.facebook.com/Elisabeth-Wessel-Centerpartiet-101979575365699


CONNY NORÈN, Centerpartiet, Lilla Edet

Kandiderar till kommunvalet, plats 6

Bedriver ingen personlig kampanj på sociala medier, är istället med på valaffischer i kommunen.


ELIN TERENIUS, Vänsterpartiet, Örebro

Kandiderar till kommunvalet, plats 13

Sitter i Förskolenämnden i Örebro kommun under nuvarande mandatperiod
Ingen personvalskampanj, det görs generellt inte inom Vänsterpartiet.


MIA MODIG, Feministiskt Initiativ, Stockholm
Kandiderar till kommunvalet, plats 9.


Det kan finnas fler döva och teckenspråkiga kandidater som Dövas Tidning missat. Välkommen att kontakta redaktionen@dovastidning.se om du är döv eller teckenspråkig och också kandiderar. Bifoga gärna en bild på dig själv, berätta på vilken nivå du kandiderar och hur vi kan följa din kampanj (om du har någon egen kampanj).

MARIA NORBERG
redaktionen@dovastidning.se

LÄS MER: Två fullt teckenspråkiga toppkandidater i Örebro

Uppdaterad: 2022-08-26

Publicerad: 2022-08-26