2013-03-27
Gratis att ringa FÖC
UPPDATERAD 2/4: De gamla telefonnumren – 90160 och 90165 – skrotas från och med 2 april.
UPPDATERAD 2/4: Från och med 2 april är förmedlingstjänsten Texttelefoni kostnadsfri. Man behöver dessutom inte längre registrera sig för att kunna ringa via deras internetportal. Vidare kommer man att kunna prata med hörande via FÖC på Facebook.
En rad nyheter väntar på tisdag 2 april. Det är då de bland döva välkända numren – 90160 och 90165 – skrotas. Istället är det 020 600 600 som gäller om man ringer från en texttelefon, och 020 600 650 om man ringer från en taltelefon till en texttelefon via FÖC. Dessutom kan man som tidigare använda sig av internetportalen texttelefoni.se. Skillnaden mot förr är att man inte längre måste registrera sig för att kunna ringa från den. Man behöver bara skriva in önskat telefonnummer och sedan klickar man på ”Ring telefonist”-rutan. Om man av någon anledning inte kan ringa en telefonist kan man istället välja ”Chatt”-funktionen. Årets nyhet är att man dessutom kan nå FÖC via Facebook. Det gör man genom att gå in på facebook.com/texttelefoni och följa instruktionerna.
Varför är tjänsten från och med 2 april kostnadsfri?
– Det är PTS som bestämt att Texttelefoni ska bli kostnadsfri för alla. Tjänsten ska bli mer tillgänglig. Hittills har det varit problematiskt med operatörer och förval. Nu har man helt enkelt förenklat det hela. Det ska bli så lätt som möjligt, säger Christian Eklöf, tjänstespecialist för Texttelefoni vid Eniro 118 118.
Det är 118 118, som ägs av Eniro, som har hand om Texttelefoni. Samtal som förmedlas via Bildtelefoni.net är också kostnadsfria. Men till skillnad från Bildtelefoni.net, som bara kan förmedla samtal i upp till 30 minuter, har Texttelefoni inte någon begränsning för hur långa samtalen får vara. Ett undantag är att om man ringer utlandssamtal får det bara ta cirka två minuter.
Varför bara två minuter?
– Enligt PTS är det av kostnadsskäl, säger Christian Eklöf.
Den restriktionen har PTS infört. Man kan inte heller ringa betalsamtal via FÖC. Bildtelefoni.net tillåter sådana samtal bara om man vill spärra sitt betalkort, annars inte. Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Sveriges Dövas Riksförbund är kritiska mot att döva och hörselskadade inte kan ringa precis samma typ av samtal som andra.
Varför kan döva och hörselskadade inte ringa betalsamtal via FÖC?
– Vi har moderniserat tjänsten och infört stöd för ip-baserade texttelefoner. Det innebär att vi inte kan ta betalt på samma sätt som tidigare via telefonräkning eftersom det inte är säkert att man har en fast texttelefon. Då beslöt vi istället att göra det enklare och bättre för användaren och att göra tjänsten kostnadsfri. Det innebar i sin tur att vi var tvungna att införa vissa begränsningar, till exempel betalsamtal, för att ha en kostnadskontroll, säger Anders Franzén, ansvarig handläggare vid PTS.
Hur vanliga var betalsamtalen fram till i går?
– Vi har inga exakta uppgifter om det men de indikationer vi har fått från Eniro är att de inte var så vanliga. De som vi hört om är till exempel sådana här telefonröstningar i TV. Där kan man i vissa fall rösta på webben och i vissa fall via mobilen. Vi anser att där tillgodoses behoven, säger Anders Franzén.
FÖC kan från och med 2 april bara förmedla samtal på engelska och svenska. Enligt Christian Eklöf har det genom åren varit mycket sällsynt med förmedlingar på andra språk än engelska och svenska. Därför finns det ingen anledning att ha den möjligheten kvar, anser PTS.
Räknar ni med att förmedla fler samtal nu när tjänsten snart är kostnadsfri?
– Det är för tidigt att uttala sig om men vi följer intresserat utvecklingen framåt, säger Daniel Svensson, som är produktionsansvarig för Texttelefoni på Eniro.
Texttelefoni är precis som vanligt öppen dygnet runt. Förmedling via sms och fax upphör. 90160 och 90165 kommer att fungera i ett år till med talsvarsinformation om de nya numren.
Dela artikeln via e-post.