2022-04-27

ENKÄT: Om du behöver larma 112, vet du hur man gör?

Fr.v. Olle Jönsson, Margareth Mejersten och Abdishakur Mohamed.


Olle Jönsson, montör, Skövde
– Jag vet att jag kan sms:a 112, men jag är osäker på om det faktiskt fungerar att nå dem via sms. Sedan har jag sett att Bildtelefoni.net har en röd ikon för 112. När man klickar på den, så kopplas en teckenspråkstolk in och ringer nödnumret åt en. Jag har själv aldrig behövt kontakta 112 så jag vet inte riktigt hur det fungerar när det är skarpt läge.


Margareth Mejersten, pensionerad teckenspråkslärare, Uppsala
– Hittills har jag aldrig behövt ringa 112. Men jag vet att det ska finnas en direktknapp till 112 i bildtelefonen. Va!? Jag visste inte att man kunde skicka sms till 112. Den tekniska utvecklingen är snabb. Det skulle vara bra om vi kunde få information om vad som är nytt på teknikområdet, till exempel av Dövteamet/Hörcentralen.


Abdishakur Mohamed, undersköterska, Sundsvall
– Hittills har jag aldrig behövt ringa 112 privat. I mitt arbete med hemtjänst har det hänt ett par gånger. När jag ringer 112, brukar jag tala om för larmoperatören att jag är hörselskadad och därför kan ha svårt att uppfatta vad hen säger. Om det är möjligt, så brukar jag räcka över mobiltelefonen till den äldre så att hen kan prata direkt med operatören. Sms:a 112? Det visste jag inte att man kunde göra.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se


LÄS MER: Inte lika enkelt för döva att larma 112 

Uppdaterad: 2022-04-27

Publicerad: 2022-04-27