2025-04-09

TSC Allservice i konkurs

Lars Nilsson Böös drev TSC Allservice i 24 år

Teckenspråkscentrum, som TSC Allservice tidigare hette, startade år 2000. Som mest hade företaget 48 anställda, många av dem döva och teckenspråkiga. Nu har TSC Allservice gått i konkurs. DT har träffat Lars Nilsson Böös, tidigare VD för TSC Allservice.

Idén började med fyra arbetslösa personer som ville komma ur ekorrhjulet och skapa en ny arbetsplats. De hade två krav; att arbetsmiljön skulle vara teckenspråkig och erbjuda rimliga löner. Det var så Teckenspråkscentrum, senare TSC Allservice, kom till. Under sina 24 år erbjöd de bland annat tjänster inom städ, transport och fastighetsskötsel och hade sin hemmabas i Sundsvall.

Lars Nilsson Böös var TSC Allservices VD från starten.
– Vi försökte se kompetensen i olika personer för att kunna skapa en bred verksamhet. Våra uppdrag kunde sträcka sig över hela landet, men oftast var det lokalt, berättar Lars.

Han berättar om den återkommande röda tråden: teckenspråksmiljön.
– Det är brist på teckenspråkiga arbetsplatser. Döva blir isolerade på hörande arbetsplatser, och det ville vi ge en lösning på. Chefen och alla anställda ska kunna teckna. Även hörselskadade som kanske inte kunde det svenska teckenspråket fullt ut ännu kunde få uppmuntran. Vi använde oss av såväl teckenspråkstolkar som skrivtolkar.

Vad är orsaken till att TSC Allservice nu gått i konkurs?
– Det var av ekonomiska skäl. Pengarna räckte inte och vi började gå med minus månad för månad. Detta eftersom bidragen från Arbetsförmedlingen minskade, och vi vann inte upphandlingar på grund av konkurrensen från andra företag. Jag försökte skjuta till pengar men det räckte inte. Till sist fick en del i personalen vänta på sin lön, och då kändes det inte roligt längre. Det kändes fel att fortsätta. Långa uppsägningstider, abonnemang och leasingavtal gjorde det också svårt att fortsätta, berättar Lars.

Den 9 december 2024 lämnades konkursansökan in.
– Det är tråkigt att det sammanföll med jul och nyår, men jag ville inte att personalen skulle få vänta på sina löner när det närmade sig jul. I och med konkursen gick lönegarantin in så att personalen skulle kunna få sina löner.
– Personalen vet att det har varit en tuff tid. Vi har informerat om läget och varit transparenta, inget har dolts. Inte bara vi har gått i konkurs utan fler företag, det är tuffa tider.

Innan pandemin fanns omkring 48 personer i företaget, varav cirka 30 fast anställda. Innan konkursen fanns 17 personer kvar.
– Jag är van vid att det går upp och ner i företaget. Men efter pandemin hade vi fått bromsa allt mer och sluta med vissa typer av service. Självklart är det tråkigt, man vill ju alltid att det ska gå bra men så fungerar det inte. Jag känner att jag har gjort mitt bästa och att jag kan ha gott samvete.

Lars menar att konkursen har löpt på smidigt.
– Mycket sker ju digitalt idag, och eftersom vi alltid har skött oss och har alla papper i ordning har det blivit en smidig process. Vi har alltid haft en bokföringsbyrå som skött det löpande. Alla inventarier är sålda sedan förra veckan, så nu kan man nästan säga att jag är ledig.

Han ser tillbaka på tiden i företaget med glädje.
– Många har inte en teckenspråkig plats att komma till i vardagen på samma sätt. Det finns ju inget öppet hus för arbetslösa. Hur ofta hittar man en sån arbetsplats idag? Flera har sagt att vi måste fortsätta träffas över luncher, få teckna och språkbada. Det är något att jobba för framöver, tror jag.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2025-04-09

Publicerad: 2025-04-09