2023-06-17
Hallå där med Christina Eriksson och Laith Fathulla
Christina Eriksson till vänster och Laith Fathulla till höger
Den 16-18 juni går SDR:s förbundsmöte av stapeln, och detta år blev det en extrainsatt kongress med anledning av att två platser i styrelsen blivit tomma. De har denna dag fyllts av två nya ledamöter – Christina Eriksson och Laith Fathulla.
Christina Eriksson, 68 (Göteborg)
Hur känns det att ha blivit invald?
– Jag tycker att det känns fantastiskt. Det har varit en bra möjlighet att få träffa ombuden här och få inblick i vilka frågor som är aktuella. Det känns helt rätt för mig. Tillfällen som dessa gör det lättare att känna att jag kan vara med och arbeta vidare, att jag kan vara en resurs i styrelsen. Jag kan inte allt men jag kan bidra med det som jag kan. Tillsammans bildar vi i styrelsen en helhet, vi alla bidrar med våra olika styrkor.
Vad vill du åstadkomma i SDR?
– Förbättra dövas situation i samhället. SDR har gjort ett stort arbete, men i samhället är vi inte alltid accepterade. Det blir lätt så att döva inte syns och teckenspråket förtrycks. Alla säger att mycket är positivt, och ja, så är det, men det syns inte alltid i besluten som tas om döva. Vi är inte där än.
Berätta någon spännande kuriosa om dig själv!
– *funderar*… Jag är en riktig stadsbo. Jag tycker inte om trädgårdsarbete. Att plocka bär… nej! Jag köper dem i mataffären. Min pappa var en bondson, han hade en helt annan relation till trädgårdsarbete. Han tyckte om att gå ut och vattna blommor. Sen bodde jag själv i hus en period och då blev det en del trädgårdsskötsel och bärplockande, men efter ett tag sa jag stopp. Jag går till torget och köper istället. Jag gillar inte heller trädgårdsprogram på TV. Det är ganska populärt just nu…
Laith Fathulla, 31 (Malmö)
Hur känns det att ha blivit invald?
– Det känns roligt och jag känner mig hedrad över att ha fått det förtroendet från ombuden. De kommande två åren känner jag mig motiverad inför. Det kommer att bli roligt! Jag säger än en gång att jag är hedrad över att ha blivit invald.
Vad vill du åstadkomma i SDR?
– Jag vill att SDR ska spegla döv-Sverige och dövsamhället. Vi har olika utmaningar som vi behöver övervinna, och segrar vi redan har haft. Något som jag anser är min spetskompetens är kulturpolitik. Huruvida svenskt teckenspråk ska vara ett minoritetsspråk eller ett nationellt språk är ju delvis en kulturfråga som ligger under Kulturdepartementet, och det är dit vi måste rikta kampen. Det är ett spår som intresserar mig och som jag gärna vill jobba med. Sedan är jag själv BIPOC (en person som är icke-vit/rasifierad) och det betyder att jag har ett ansvar. Jag är glad att jag blev invald. Jag har mina kompetenser men jag har också mina erfarenheter. Representation och mångfald är en förutsättning för styrelsens fortsatta arbete.
Berätta någon spännande kuriosa om dig själv!
– Jag är en stor ABBA-älskare!
OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se
Dela artikeln via e-post.