2016-12-21
DT testar nya Texttelefoni.se
DT har tidigare rapporterat om hur hopplöst eftersatt gamla Texttelefoni.se var. Nu har förmedlingstjänsten på nätet gjorts om. Den fungerar i datorn, mobilen och surfplattan. DT har testat tjänsten.
Förmedlingstjänsten Texttelefoni.se har en internetportal på vilken man enkelt kan ringa samtal. Tidigare var den hopplöst eftersatt, något DT uppmärksammade tidigare i år (läs mer här). Ett problem var att man måste ha rätt version av applikationen Java för att ens kunna använda tjänsten. Vidare var internetportalen endast anpassad för datorn.
I slutet av oktober gjordes internetportalen om. Nu fungerar den på alla plattformar och Java finns inte längre. En av anledningarna är att företag som Google och Microsoft inte längre stöder Java i sina senaste webbläsare. En annan orsak är att ständiga och snabba teknikskiften sker.
Nu kan man använda tjänsten på en gång utan att behöva ha något tilläggsprogram, bara man är uppkopplad. Man kan även välja färg på bakgrund, typsnitt, storlek och färg på sin text, och på den text som förmedlaren skriver. Det innebär att man lättare kan se vem som skriver.
Hur bra är tjänsten? DT har testat.
Dator
Datorversionen är smidig och lättanvänd.
Binesh Boromand är en av de som testat åt DT. Han berättade att han dock upplevde att tjänsten blev allt segare ju fler samtal han ringde.
– Man kan givetvis lägga på inför varje samtal, stänga webbläsaren och starta om. Men ibland får man tag på en bra förmedlare som skriver snabbt och är rutinerad. Då vill man behålla denna igenom alla sina ärenden, säger han.
Eniro driver Texttelefoni.se på uppdrag av kommunikationsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS). Elisabeth Adler på Eniro säger om Binesh Boromands upplevelse:
– Tjänsten är tänkt att fungera som ett telefonsamtal. Därför måste man lägga på mellan varje samtal.
Mobil
DT har testat tjänsten med både Apples och Androids mobiltelefoner. När tjänsten var ny i slutet av oktober hade DT problem med den. Det blev konstiga tecken på grund av mobilens automatiska korrigering/ordlista. Eniro kände till problemet och felsökte.
Nu blir det inte längre konstiga tecken. Två nackdelar finns dock:
Det är inte så bekvämt att använda tangentbordet på mobilen när man skriver eftersom tangentbordet är i flera delar. Man måste alltså växla mellan dem. Sedan kan man inte klicka på Enter när man vill signalera att det är samtalspartens tur att svara. Istället måste man trycka på *. För att komma fram till den knappen måste man ”byta” tangentbord, vilket är lite krångligt. Och man måste också trycka på * om man vill att ens text i ”Skriv här”-fönstret ska försvinna. Annars blir texten kvar i fönstret.
Eniro säger att de ska titta på om det är tekniskt möjligt att lägga till Enter-funktionen.
Den andra nackdelen är att inte hela webbplatsen texttelefoni.se är mobilanpassad. Nu är det bara själva internetportalen som är mobilanpassad när man väl är inne och använder tjänsten. Direktlänken till den är tip.eniro118118.se.
Eniro säger att det står högst upp på deras förbättringslista att göra hela Texttelefoni.se responsiv så att den fungerar på alla plattformar.
DT har inte upplevt några problem med tjänsten i mobilen vare sig det är Apples eller Androids mobil. För Binesh Boromand blir det dock fortfarande konstiga tecken när han använder tjänsten med sin Android-mobil i stående läge med T9-ordlista. Men om han använder mobilen i liggande läge med fullt tangentbord fungerar det däremot bra.
Eniro säger sig ha testat samtliga populära webbläsare på flera Android- och Apple-mobiltelefoner.
Men kanske inte alla Android-modeller fungerar.
– Vi önskar att man vänder sig till kundtjänsten så fort man upplever några konstigheter. Det underlättar vårt arbete med att upptäcka fel och få en rättvis bild på hur tjänsten fungerar, säger George Papavasiliou, it-koordinator och system manager vid Eniro.
Kundtjänstens mejladress är texttelefoni@eniro.com.
Surfplatta
Det är något lättare att använda tjänsten med surfplattan än mobilen då tangentbordet är större och i färre delar. Allra bäst är om man använder ett separat tangentbord via Bluetooth. Då går det lika smidigt som på en vanlig dator.
Slutsats
Nya Texttelfoni.se är betydligt bättre än gamla. Det är skönt att kunna ha ett fungerande alternativ till Bildtelefoni.net oavsett om man använder mobil, surfplatta eller dator.
Det är dock ologiskt att Eniro inte har gjort om hela webbplatsen texttelefoni.se.
NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se
Dela artikeln via e-post.