2014-08-29

VMA skickas ut som SMS

ARRANGERAD BILD: TOMAS LAGERGREN||

Dock får inte alla i ett akutområde VMA-SMS pga nuvarande lagstiftning.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) ska nu levereras inte bara via radio utan också som sms till mobilen. Men lagen sätter stopp för att nå ut till alla mobiler i ett drabbat område.

Skogsbranden i Västmanland i somras var den första större katastrof då sms-varningar skickats ut i ett område utan att det varit ett test. Senare i höst ska sms-varningar kunna skickas ut över hela Sverige.
– Vi skickade ut en varning i det område som skulle vattenbombas som gick ut till de 74 mobiler som var registrerade där, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm som ansvarar för tjänsten till Computer Sweden.
Den första september kommer röstmeddelanden till de fasta telefonerna i ett drabbat område komplettera de varningar till allmänheten som går ut via radio. Senare i höst ska varningar via SMS kunna skickas ut över hela Sverige. Men dessa sms skickas alltså bara till de mobiler som är registrerade i ett visst område – det går inte att nå fram till alla mobiler i området.
– Nej, för det krävs det en lagändring. Vi har skrivit till regeringen om detta för ett år sedan men inte hört något sedan dess, säger han.
Det innebär att du som råkar vara på besök i området inte automatiskt får SMS när varningen skickas ut.

Det finns en pågående utredning som ligger hos Försvarsdepartementet: en nationell strategi för hantering och överföring av information i elektroniska kommunikationsnät och it-system. Utredaren ska undersöka behovet av ny eller ändrad lagstiftning och i så fall lämna fullständiga författningsförslag senast den 31 december i år. Tills vidare måste man vara registrerad invånare i ett drabbat område för att kunna få VMA-meddelanden via SMS.

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-08-29