2019-10-02

Visuell fröjd för hela familjen

||

Riksteaterns Tyst Teaters familjeäventyr, Peter Pan, har premiär i kväll. DT:s Niclas Martinsson anser att pjäsen är en visuell fullträff.

Klassikern Peter Pan är i Tyst Teaters version ord- och teckenlös. Istället tar karaktärerna till andra medel för att bära historien framåt. Framförallt fysiska sådana. Ett djärvt grepp att utesluta repliker, men också befriande skönt att bara sitta och fokusera på vad karaktärerna gör, inte vad de säger. Som när Peter Pan i sina drömmar förflyttas från sin barnkammarsäng till möjligheternas land, Ingenstans, där han möter Kapten Krok, Tingeling, Tiger Lily och krokodilen. Spännande men också stundtals otäcka äventyr väntar. Frågor som lojalitet, vänskap och föräldrakärlek reses.

Ramesh Meyyappan, till vardags bosatt i Skottland, har bearbetat manuset och regisserat föreställningen. Han är känd för att vara skicklig på fysisk och visuell storytelling. Mottot är show, don’t tell (ung. översättning du ska inte berätta utan endast gestalta). Här har hans styrkor kommit väl till användning genom de fyra skådespelarna. Som långsamma rörelser, fixerad blick och hur ett visst föremål går från en hand till en annan.

Föreställningen är rakt igenom en fröjd för ögonen. Inte bara karaktärerna utan också scenografin och rekvisitan är värda att beskådas. Inte minst de berömda flygscenerna. Pjäsen upplevs dock som en aning lång då replikerna saknas. Samtidigt är produktionen faktiskt en komprimerad version av originalmanuset. Frågan är vilka moment som kan offras ytterligare.

I övrigt kan Tyst Teaters beslut att sätta upp Peter Pan utan vare sig teckenspråk eller tal tyckas vara väl tajmat, medvetet eller inte. Tyst Teater har aviserat namnbyte. Några av skälen är att de kan uppfattas som en stumteater och att döva ju inte är tysta.

Ett färskt exempel finns. Lokaltidningen Kungsbacka-Posten har nyligen skrivit om Peter Pan. Ingressen lyder: ”I mitten av oktober blir det knäpptyst på Kungsbacka teater – och det är precis i sin ordning. Då ska nämligen teatergruppen Tyst teater sätta upp Peter Pan, med endast gester och kroppsspråk till hjälp”. Just därför ska Tyst Teater byta namn, kan man tycka.

Samtidigt behöver tyst som bekant inte betyda just tyst. Se bara på Peter Pan, som är allt annat än tyst!

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se


MEDVERKANDE
Ace Mahbaz
Amina Ouahid
Mette Marqvardsen
Niklas Andersson

KONSTNÄRLIGT TEAM
Regi och manus: Ramesh Meyyappan
Scenografi och ljusdesign: Charlie Åström
Musik: Niklas Swanberg
Kostymdesign: Lars Otterstedt
Maskdesign: Eva Rizell

SPELTID
1 tim 15 min

För mer information samt turnéplan – se här.

 

Uppdaterad: 2021-03-02

Publicerad: 2019-10-02