2018-10-19

”Vi hade inte kunnat få en bättre repris om Sveriges historia”

||

Historiska museet i Stockholm erbjuder teckenspråksgestaltade visningar i samarbete med Riksteaterns Tyst Teater den här hösten. Den som ger liv åt Sveriges historia är skådespelaren Mette Marqvardsen. Här recenserar DT:s Niclas Martinsson premiärvisningen.

Höstmörkret har fallit över oss. Inne i museibyggnaden håller Mette Marqvardsen i en belyst korg och guidar oss genom Sveriges historia på ett stämningsfullt sätt. Hon inleder med 1000-talet och låter oss veta om ett helt annat Svea rike än i dag.

Sedan fortsätter vi till nästa och nästa århundrande. Spänningen stiger. Hur har landet formats? Hur kan vi vara så grymma? Hur kan vi tro på häxor? Mette Marqvardsen skildrar inte bara historien på teckenspråk, hon levandegör också den med hela sin kropp. Hon trampar exempelvis i golvet och krigar. Ett starkt ögonblick är när hon låter sig “brännas ihjäl”. Leende säger hon hejdå. Jag kan inte låta bli att skratta lite. Samtidigt fastnar skrattet i halsen. Det här är ju inte roligt. Men samtidigt kommer jag ihåg hennes berättelse bättre på grund av det.

Infotainment är bevisligen ett välfungerande grepp. Om vi tar till oss information på ett underhållande sätt, lär vi ofta oss bättre och risken är mindre att nyvunna kunskaper faller i glömska. Det är precis det här Mette Marqvardsen lyckas med. Vi är många som inte studerat historia på länge. Därför är det uppfriskande att få en snabb repris om Sveriges historia på teckenspråk och dessutom i dramatiserad form.

Den enda besvikelsen är att den teckenspråksgestaltade visningen slutar vid 1700-talet. Varför fortsätter vi inte till slutstationen: 1900-talet och nutiden? Samtidigt bjuder Mette Marqvardsen på en magnifik avslutning. Den väcker både beundran och avsky.

Sammanfattningsvis: någon bättre repris om landets historia hade vi inte kunnat få någon annanstans. Och en tanke slog mig: tänk om Mette Marqvardsen var allas vår historielärare…?

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Historiska museet har elva utställningar. En av dem handlar om Sveriges historia och visar ett koncentrat av händelser och livsöden från 1000-talet fram till i dag. Mette Marqvardsen bjuder på utvalda skeenden i dramatiserad form ur den utställningen. Visningen är kostnadsfri. Mer information finns här.

Uppdaterad: 2021-03-02

Publicerad: 2018-10-19