2013-11-29

Versa Effect en av långfilmerna under Dövfilmfestival-helgen

FOTO: ASLFILMS

Dövfilmfestival, som arrangeras för 14:e året i rad, äger rum i dag och i morgon.

Det två dagar långa arrangemanget Dövfilmfestival inleds i dag. Som vanligt bjuds besökarna på en blandning av kort- och långfilmer från olika länder. En av dem är den amerikanska komedin, Versa Effect.

En av de två arrangörerna, Ylva Björklund, berättar att årets Dövfilmfestival har samma koncept som de två tidigare årens. Det är att hon och den andra arrangören, Gunilla Wågström Lundqvist, fortsätter att jobba med deafhoodperspektivitet som sin viktigaste guide.
– Vi vill visa film som visar döva, teckenspråk och dövkultur utan att problematisera hela tiden. Det finns förstås små undantag även i denna festival, men då på ett relativt positivt sätt, säger Ylva Björklund.

I eftermiddag är det skolbio. På kvällen visas först en svensk kortfilm, Frekvens, och sedan en amerikansk långfilm, Versa Effects. I morgondagens program finns sex filmer, såväl korta som långa, med. En av dem är Dummy Jim. Den tog hela 13 år att göra, och handlar om en döv skotte som cyklade till Polcirkeln via Norge och Sverige. Matt Hulse gjorde den filmen, som enligt filmfestivalen har en unik mix av dokumentär, fiktion och visuell poesi. Efter filmen blir det samtal med honom.
  Varför har ni bjudit in Matt Hulse?
– Vi är förstås nyfikna på hur han tänkt när han gjort denna film. Varför valde han att berätta om just honom? Och varför har det tagit hela tretton år att göra filmen? säger Ylva Björklund.

Den bland teckenspråkiga kända producenten och regissören, Mindy Drapsa, har recenserat de tre långfilmer som Dövfilmfestival visar, på teckenspråk. Här kan du se recensionerna:
– Versa Effect
– Lake Windfall
– Dummy Jim

För att se Dövfilmfestivals program; klicka här.

 

Uppdaterad: 2021-02-23

Publicerad: 2013-11-29