2020-04-16

Vem bestämmer vilka tecken som får finnas i det svenska teckenspråket?

Vi beklagar att videokvaliteten är sämre än vanligt (på grund av rådande omständigheter).

(Tidigare hette sidan Fråga experterna. Nu heter sidan Frågor & Svar.)


Det är språkbrukarna själva som skapar nya tecken och avgör om tecknet stannar kvar i språket eller inte. För att tecken ska etableras behöver det följa principerna för teckenbildning i det svenska teckenspråket.

Många tecken bildas genom översättningslån av svenska ord och ibland sker det inlån från andra nationella teckenspråk. Vanligtvis existerar flera varianter av tecknet sida vid sida innan ett tecken tar över och dominerar.

Ett nytt tecken är SYSSNA, som ursprungligen är ett svenskt ord skapat av den döva författaren Ulla-Bell Thorin för två decennier sedan. Men ordet syssna fick ingen större spridning förrän för några år sedan och hamnade på Språkrådets nyordslista 2019. Parallellt med ordet syssna spreds tecknet SYSSNA som nu har etablerat sig i det svenska teckenspråket. Liknande tecken finns i det spanska, italienska och franska teckenspråket.

Ett annat nytt tecken är CORONAVIRUS. Spridningen har skett mycket snabbt via sociala medier runtom i världen och det går inte att säga att tecknet skapades i ett visst land.

www.isof.se finns det fler frågor och svar om svenskt teckenspråk.

Tommy Lyxell
Språkrådet

 

Uppdaterad: 2024-02-05

Publicerad: 2020-04-16