2013-09-10

Världsteckenspråksdagen i kulturens tecken

FOTO: TOMAS LAGERGREN

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) en av talarna: “Om jag inte var hörselskadad hade jag aldrig varit minister”.

Världsteckenspråksdagen* ägde rum i dag, och det för tredje året i rad. Syftet var att uppmärksamma att endast ett fåtal länder hade erkänt teckenspråket. På Sergels torg i Stockholm mellan klockan 17.00 och 18.00 hölls flera tal och underhållning. Många i publiken bar turkosa kläder, den färg som blivit etablerad som teckenspråkigas färg. En av talarna var kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Hon inledde med att hon tyvärr inte kunde teckenspråk, men att hon visste vad det betydde att kunna ha en fullgod kommunikation. Hon är hörselskadad och bär cochleaimplantat. När hon växte upp var det inte alltid lätt att hänga med i samtalen. Ändå hade hon lärt sig att en funktionsnedsättning också kunde innebära fördelar. Hon tog sig själv som exempel: det är att hon har blivit duktigare på att avläsa kroppsspråk, något hon har nytta av i sitt politiska arbete. Egentligen vill hon ha en perfekt hörsel men hon sa samtidigt att om hon var hörande hade hon nog aldrig varit där hon nu är: som kulturminister. Världsteckenspråksdagen arrangerades också i Gävle med ett seminarium om hur Gävleborgs län kan bli mer tillgängligt för teckenspråkiga invånare, och på Dövas Hus i Malmö.


* Från början hette dagen World Day of Sign Language (WDSL) men den har sedan försvenskats och heter nu Världsteckenspråksdagen.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2013-09-10