2023-06-05

Välkommen hem till Saris retrodröm

Sari Nygårdh och ett urval av de lampskärmar hon sytt. FOTO: Olivia Renner Balkstam

I alla nummer under 2023 kommer DT att göra ett hemma hos-reportage. Hur bor egentligen döv-Sverige? Följ med genom husbyggen, olika familjekonstellationer och spännande livsöden. Denna gång gör vi ett besök hos Sari Nygårdh i hennes retrodröm på Kungsholmen i Stockholm.

Sari Nygårdh har varit pysslig sedan barnsben. Det har hon ärvt av sina föräldrar. Mamma Christina är en hejare på sömnad och vävning och pappa Ilmo är händig och kan det mesta i snickeriväg. Familjen kommer från början från Vasa, i den svenskspråkiga delen av Finland. När Sari var ett år gammal, 1973, drabbades hon av hjärnhinneinflammation och blev döv. När hon var fyra år gammal bestämde sig hennes föräldrar sig för att flytta till Örebro och Sari fick gå på Birgittaskolan. Familjen blev kvar i Örebro fram till 1997 innan flytten gick till Stockholm.

År 1997 var Sari 26 år gammal, och trots sin ringa ålder köpte hon ett hus i Bromma. Många trodde i början att det var hennes föräldrars hus, då det inte verkade så tippat att en 26-åring köper sig ett hus. Tillsammans med pappa Ilmo renoverade hon huset och sedan sålde hon det och köpte en lägenhet. Snabbspola till idag, och efter ett par olika lägenheter bor hon idag i en bostadsrätt på Kungsholmen. Lägenheten har 3,5 rum och kök och är 84 kvadratmeter stor. Här bor hon tillsammans med sina tre barn.

Till vardags arbetar Sari på en gruppbostad i Stockholm. Som tur är det inte alltför långt för henne att ta sig till jobbet och därför tar hon gärna cykeln när det är varmt ute. Just motion och träning är ytterligare ett intresse, förutom att måla och dricka latte på balkongen. Intresset för retroinredning har Sari inte alltid haft, utan det började för omkring 10-15 år sedan. Hon tilltalades av alla glada färger från 50/60-talet.

Efter 2016 kom en hobby till som senare skulle influera inredningen och Saris liv i stort under en period. Det började med att hon inte kunde hitta de retrolampor hon ville ha, och då började hon sy egna lampskärmar. Dessa lampskärmar matchades till Luxus-lampor. Luxus var en lampfabrik som hade sitt säte i Vittsjö och som under senare halvan av 1900-talet och början av 2000-talet tillverkade ikoniska lampor. En samling sådana har Sari hemma, och lampskärmarna som hör till har hon sytt själv av retrotyger.

Sari fick inspirationen från en annan kvinna som tillverkade egna lampskärmar. Från början hade de kontakt då Sari frågade om hon tog emot beställningar. Med tiden lärde sig Sari att tillverka egna lampskärmar med hjälp av material från bland annat Panduro. Med tiden kom hon att bli duktig på det och fick då själv frågan om att ta emot beställningar. I början var det många som ville köpa eftersom något liknande då inte fanns, men idag är det långt fler med samma hobby och verksamhet.

Hon har många gånger fått frågan om hon inte ska starta ett eget företag, men det är inget som varit aktuellt. Att pyssla med bokföring är helt enkelt inte lika roligt som att pyssla med lampskärmar. Att bilda eget företag känner Sari skulle ta musten ur det som är hennes kreativa stunder. 

Att ett intresse för retro har influerat nästan varje rum märks tydligt när man är i lägenheten. I hallen lyser flertalet färgglada föremål mot de vita väggarna. I den äldsta sonens rum syns en motorhuv tillhörande en Saab 93 på väggen. Saris pappa har installerat lampor i det som annars skulle vara framljusen. Biltemat i rummet fortsätter med en vägskylt i neon. Även badrummet smälter in i retrotemat med en lysande gul plasthink och svartvitt golv.

Köket är en mix av retro och modernt. Vitvarorna är moderna, medan resten av köket har en retrofeeling med ljusgröna luckor mot vit skåpstomme. När Sari köpte lägenheten fick hon veta att de förra ägarna hade rivit ur det gamla retroköket och renoverat det. Attans… Som tur är tillverkar Järfälla Kök luckor med retrokänsla som passar till IKEA-stommar, och nu har köket den känslan som Sari vill ha. Inte minst alla retro-kaffeburkar och detaljer hjälper till med att lyfta helhetsintrycket.

Numera satsar Sari inte så mycket på försäljning av lampskärmar, tiden behöver gå till annat men retrointresset finns kvar och likaså hennes Instagram-konto. Den som vill få retroinspiration kan besöka hennes Instagram-konto: @luxusretro

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-06-05

Publicerad: 2023-06-05