2020-11-19

Vad ska man tänka på när man precis har blivit arbetslös? Vilka förväntningar finns det på mig från Arbetsförmedlingen och A-kassan?

(Tidigare hette sidan Fråga experterna. Nu heter sidan Frågor & Svar.)


Det första du ska göra är att första dagen du är arbetslös, anmäla dig till Arbetsförmedlingen. Det gör du digitalt via vår hemsida, arbetsformedlingen.se.

Under tiden du är arbetssökande så förväntar sig Arbetsförmedlingen och din a-kassa att du aktivt söker jobb på egen hand. Du kan också få hjälp av oss, beroende på vad du behöver. Du behöver också följa den planering som vi kommer överens om. A-kassan är en försäkring och frivillig. Vidare erbjuder många fackförbund en inkomstförsäkring som komplement till a-kassa. Om du är medlem i ett fackförbund, kan du kolla med ditt fackförbund vad som gäller.

Varje månad ska du skicka in en aktivitetsrapport till AF där du visar på vilket sätt du har varit aktiv under månaden, och sökt jobb eller gjort annat för att komma närmare en anställning. Det är A-kassan som vill ha kontroll, och egentligen inget som AF har kontroll över.

Om du inte gör det du behöver göra riskerar du att få en varning eller förlora din ersättning från a-kassan eller Försäkringskassan.

Karin Johansson
dövkonsulent, Arbetsförmedlingen

Uppdaterad: 2024-02-08

Publicerad: 2020-11-19