2017-09-08
Utställning som leker med alla sinnen
Scenkonstmuseet i Stockholm bjuder på en taktil utställning som leker med alla våra fungerande sinnen. Utställningen är en del i projektet Kännbart som nu går mot sitt slut. DT har träffat tre av konstnärerna.
I går invigdes den taktila konstutställningen, Kännbart, på Scenkonstmuseet i centrala Stockholm. Den kommer att visas fram till den 13 oktober.
Även om Kännbart har ställt ut på en rad platser i Sverige i nära två år, är den här konstsamlingen unik. Den innehåller nämligen verk framtagna av samtliga medverkande konstnärer i projektet, som själva har hörsel- och/eller synnedsättning.
Projektet är framförallt intresserat av att undersöka vad som händer med våra andra sinnen, utöver hörsel och syn, när vi tar till oss alstren. Frågan är vad vi upplever då.
Utställningen är tillgänglig för alla besökare. Ett exempel är att man kan scanna av en qr-kod vid varje skyltning och då få information på teckenspråk i sin mobil. Information i punktskrift finns också.
Tre av de medverkande konstnärerna är Camilla Högberg, Gabriel-Jim Nal och Graciela Gonzalo-Sundström. Här berättar de lite om sina verk.
GAME OF LIGHTS
Camilla Högberg
Cirka 250 cd-skivor har använts i det här mosaikverket, som tagit cirka två månader att göra.
– Många cd-skivor slängs ju nuförtiden, vilket är synd. Jag tycker att de har vackra glänsande färger. Därför har jag velat återvinna dem, säger Camilla Högberg som har dövblindhet och kommer från Örebro.
Hon anser att cirkeln som står i centrum i verket är en intressant form. Den återspeglas i många olika figurer, till exempel en gloria.
– Men jag ville inte bara skapa en cirkel utan också en ”kropp” med ett svart hål.
Frågan är vad det mystiska svarta hålet gör med oss människor.
TAKTILT MÅLERI
Graciela Gonzalo-Sundström
Graciela Gonzalo-Sundström ställer ut två av sina tavlor. Ugglan är ett djur som står henne varmt om hjärtat.
I Argentina, där hon kommer ifrån, symboliserar djuret omsorg och skydd. Förr i tiden fick varje nyfödd indianunge en levande uggla som gåva. När hon själv kom till världen fick hon därför en handgjord uggla som present. Den har fortfarande en självklar plats i hennes hem.
– Det var fantastiskt roligt att måla även om jag inte kunde se färgerna, säger hon som kommer ihåg hur olika färgnyanser såg ut när hon som liten hade bättre syn. Hon har dövblindhet.
När hon målade hade hon olika färgburkar som var märkta med punktskrift, som talade för henne om vilken färg(nyans) det var.
Hon har inte bara målat till den här utställningen utan också gjort en stor uggla-figur, som nu står precis invid museientrén.
TRÄDETS SINNE
Gabriel-Jim Nal
Eftersom Gabriel-Jim Nal själv är döv har han velat skapa ett verk som tilltalar fyra av våra fem sinnen: känsel, lukt, smak och syn. Vidare är han både bagare och konstnär. Därför har han gjort en tårta och ett godisträd – ett arbete som tagit ungefär två månader.
– En tårta brukar ju locka barn, men det finns något skrämmande med Trädets sinne också, säger han.
På tårtan finns rosafärgade pärlor med olika dofter.
– Man får gissa vilka dofter det är.
Efter utställningen kommer han att lägga upp en video i sociala medier om hur Trädets sinne har blivit mottaget. Flera överraskningsmoment finns nämligen. Frågan är om besökarna ser dem och i så fall vad de gör med dem.
NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se
Läs mer om det treåriga projektet Kännbart här.
Scenkonstmuseet kommer också att erbjuda guidade visningar på teckenspråk. Se kalendern här.
Kostnadsfri entré.
Dela artikeln via e-post.