2016-09-16

Unik fotobok om döva kvinnor

||

Fotoboken ”13 döva kvinnor i tystnadens Sverige” lanserades på Dövas dag i Göteborg i kväll.
  – Det finns väldigt lite dokumenterat om döva kvinnors historia i bokform. Därför vill vi lyfta fram dem i den här boken, säger Isabel Engwall, en av de medverkande.

De 13 porträtterade kvinnorna är mellan 45 och 93 år gamla och bor utspridda i Sverige. Det förtryck som de fått vara med om under sin uppväxt löper som en röd tråd genom boken.
– Vi hoppas att boken får läsaren att tänka till och reflektera kring vad det är vi döva kämpar för i dag. Det är också viktigt att se bakåt i historien för att förstå varför de kämpade, förklarar Isabel Engwall, biograf och bildregissör.

Varje kvinnas berättelse kompletteras med ett rikt illustrativt foto. Den rekvisita som finns med på bilden är utvald för att passa ihop med kvinnans berättelse.
– Varje rum, som kvinnan sitter i, har ett budskap, berättar Isabel Engwall.
  Varför just titeln ”13 döva kvinnor i tystnadens Sverige”?
– Vi vill visa hur hörselnormen bidrog till att döva blev förtryckta och bortglömda. Hörande lyssnade inte på dem och de döva kvinnorna kämpade förgäves. Ur den medicinska aspekten kan man ännu se att förtrycket finns kvar. Det är viktigt att dokumentera dövhistoria och att sprida budskap om att vi inte får glömma vår dövhistoria.

Såvitt DT och teamet bakom fotoboken vet har ingen fotobok om döva utgetts i Sverige tidigare. Därför är fotoboken ”13 döva kvinnor i tystnadens Sverige” unik.

Ågot Johansson, 93, är en av de 13 döva kvinnorna. Hon är den äldsta av dem och med på förstasidan.
I kväll var hon med när boken lanserades på Världskulturmuseet i Göteborg.
Kön ringlade lång till disken där man kunde fotoboken.
– Det här (om den långa kön) hade jag inte väntat mig! säger en glad Ågot Johansson som fått signera flera ex av boken.
I boken berättar hon bland annat om sin uppväxt i Norge. Hon flyttade till Sverige för kärleken när hon var 34 år gammal.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se


Bakom fotoboken står fotografen Mikael Sundberg, scenografen/rekvisitören Gabriel Jim Nal och biografen/bildregissören Isabel Engwall. De driver företaget Fotamig. André Jensen är grafisk formgivare och Döviana är förlag. Alla inblandade i produktionen av fotoboken är döva. Boken finns att köpa hos både Döviana och Fotamig. Upplagan är begränsad.

Uppdaterad: 2021-05-03

Publicerad: 2016-09-16