2015-02-14

Tre par om sin kärlek över gränserna

||

DT bjuder på en Alla hjärtans dag-special.

I dag är det Alla hjärtans dag. Tre par berättar i DT om hur de hittade kärleken utomlands. Vi börjar med det ena paret.
  24-åriga Ebru Bilen Basaran var svårflirtad och det tog tre år för Deniz att fånga hennes intresse. Idag är Ebru och Deniz gifta och bor i Köpenhamn.

Ebru Bilen Basaran är född i Stockholm och har föräldrar från Turkiet. Ebru gick på Manillaskolan i Stockholm och sen läste hon på Risbergska skolan i Örebro. Under sin gymnasietid var det en dansk kille som kontaktade henne via MSN. Hon berättar att hon var 18 år och halvvägs i studierna. Då var hon inte ett dugg intresserad, dels för att killen Deniz bodde i Danmark, dels för att hon ville gå klart gymnasiet.
– Jag ville leva levet först, vilket jag också gjorde, skrattar Ebru.

Tre år senare, sommaren 2012 när Ebru skulle ta studenten, hörde Deniz av sig igen och ville träffas. Han var fortfarande mycket intresserad och hon tänkte att hon skulle ge honom en chans att träffas i det verkliga livet. Då bestämde de sig att Deniz skulle flyga till Sverige för att träffa henne. Ebru beskriver hur hon kände när hon såg honom för första gången:
– Jag föll för honom så fort jag såg honom på Arlanda, berättar Ebru.
När de möttes så pratade de om allt mellan himmel och jord och det fungerade otroligt bra och det hade Ebru verkligen inte förväntat sig från början. Sen flöt allt på snabbt. Ebru och Deniz blev tillsammans augusti 2012 och gifte sig året därpå, maj 2013. I samband med bröllopet flyttade hon till Danmark. Hon förklarar att det blev en flytt till Danmark för hon ville ge det en chans och se hur det skulle fungera. Hon såg flytten som en utmaning och hon ville prova att leva ett nytt liv, lära sig nya språk och lära känna nya människor.

Ebru berättar att Danmark är ett betydligt mindre land än Sverige. Alla känner alla. Hon tycker att Sverige är ett bättre land att leva i, för där finns det bättre teckenspråksmöjligheter och jobbmöjligheter. Dessutom har hon sina vänner i Sverige.
Tyvärr finns det inte så många teckenspråkiga arbetsplatser i Danmark, så det är svårt att hitta sitt drömjobb där, menar hon. Hon berättar att om hon och Deniz skulle få ett dövt barn kommer de utan tvekan att flytta tillbaka till Sverige för att barnet ska kunna få fler möjligheter, både på teckenspråk och i skolan.

Ebru är en väldigt social person och hade inga problem att träffa nya människor. Hon berättar att hon inte heller hade några problem att lära sig danska och danskt teckenspråk när hon flyttade till Danmark. Hon är språkintresserad och har därför varit snabblärd. Nu behärskar hon danska och danskt teckenspråk flytande.
 Hon rekommenderar att man ska ta sig en riktig funderare om man vill flytta utomlands. Man ska överväga vilka möjligheter man har i Sverige. Huvudsaken är att man har en god ekonomi i det land man väljer att bo i. Om man i sitt hemland inte har något jobb, är nyfiken och vill lära sig nya saker så borde man flytta. Men om man har vänner och jobb där man bor så ska man fundera mer noggrant.
– Om du har ett bra jobb, flytta aldrig från Sverige. Det är inte lätt att skaffa ett jobb utomlands, säger hon.

Läs mer om två andra par

Svenskt-österikiskt par: Nik Reimer och Julia Kankkonen

Svenskt-kanadensiskt par: Elisabet och Brandon Goure

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2015-02-14