2023-06-27

Tre döva besteg Mount Everest i år

Mount Everest är världens högsta berg. FOTO: Shutterstock

På sistone har det pratats extra mycket om Mount Everest och de tre döva personerna som lyckades nå toppen. Men reaktionerna har varit en blandning av glädjande jubelseger och sorg när en av klättrarnas expedition slutade med en dödlig utgång.

Mount Everest, är världens högsta berg på 8848 meter över havet. Berget är beläget i den södra delen av bergskedjan Himalaya, på gränsen mellan Nepal och Tibet. Den första toppbestigningen gjordes den 29 maj 1953 av Tenzing Norgay Sherpa tillsammans med Sir Edmund Hillary. Sedan dess har över 6 300 personer nått toppen. Fram till det här året har endast en av dem varit döv. År 2016 besteg Satoshi Tamura från Japan toppen av Everest och skrev historia som den allra första döva personen. Och nu i år höjdes siffran ytterligare till fyra döva.

Den 33-åriga döva bergsklättraren Muhammad Hawari Bin Hashim från Malaysia hade gjort ett försök att nå toppen redan år 2022 men fick bryta sin expedition på grund av dåliga väderförhållanden. Den 18 maj 2023 klev han på toppen av världens högsta berg och blev därmed den andra döva personen som någonsin bestigit Everest. Men hans expedition fick ett tragiskt avslut när han spårlöst försvann från höghöjdsläger nummer fyra, beläget på 8000 meters höjd.

Bergsklättrarduon Shayna Unger och Scott Lehmann från USA är döva och besteg toppen av Everest den 22 maj 2023. Som pricken över i besteg de även Lhotse, världens fjärde högsta berg, redan dagen därpå. Shayna och Scott driver tillsammans projektet Seeing Beyond Seven Summits, där de siktar mot att bli de första döva individerna som bestiger de högsta topparna på de sju kontinenterna i världen. Nu har de bockat av fyra av sju efter att ha bestigit Mount Kilimanjaro i Afrika, Mount Denali i Nordamerika, Aconcagua i Sydamerika och Mount Everest i Asien.

På deras sociala medier får man ta del av resan på flera sätt, allt från deras ambitioner och mål till olika träningspass och utmaningar. Men deras främsta passion ligger inte i att bestiga toppar utan att få dela glädjen, motivera och inspirera dövvärlden med sina ambitioner och drömmar. De brinner också för att ge döva barn fler förebilder inom bergsklättring, vandring och utomhusaktiviteter.

MARTINA KVIST
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-09-11

Publicerad: 2023-06-27