2015-03-09

Torbjörns inlägg om vit käpp med röd markering – en viral succé

||

Fler än 32 000 delningar på Facebook.

Hallå där, Torbjörn Svensson, 31 år, som är dövblind. Den 2 mars skrev han ett inlägg på Facebook, att “vit käpp med röd markering betyder dövblindhet”, som i skrivande stund fått fler än 32 000 delningar.

Vem är du? 
– Mitt namn är Torbjörn och jag är 31-årig familjefar från den lilla bruksorten Höganäs som ligger i nordvästra Skåne. Strax innan jag fyllde 29 så fick jag diagnosen Ushers Syndrom typ 2, en kombination av grav hörsel- och synskada som ingår i funktionsnedsättningen dövblindhet. Dessförinnan var jag yrkesverksam som lastbilschaufför och älskade verkligen mitt jobb på vägarna, som jag för övrigt körde mycket motorcykel på min fritid. Hela mitt liv kretsade väldigt mycket runt livet på vägarna och det var ett hårt slag för mig att förlora körkorten på grund av min bristande syn och diagnos.
Min hörselskada har jag haft hela livet men den har försämrats med årens lopp. Min synskada ingår i diagnosen Retinitis Pigmentosa och är en sådan art att den fortskrider i att ta min syn. Idag har jag ett smalt centralt seende kvar och med ljus/mörkerblindhet, samt grå starr, så har jag väsentliga svårigheter att använda synen. När jag fick min diagnos så föll min värld, som jag kände den, och jag fick en livskris på köpet i att försöka anpassa mig till mitt nya liv.
Idag har jag kommit en liten bit på den nya väg som jag nu traskar på och försöker anpassa mig så gott det går med min livssituation som dövblind. Som terapi så föreläser jag om mina upplevelser och skriver av mina tankar i min blogg, Att leva med RP, samtidigt som jag lägger mycket vikt på att sprida information om dövblindhet ute i samhället.


Hur känns det att ditt inlägg fått en sådan stor spridning på Facebook?
– Helt otroligt! Jag hade förväntat mig att kanske 100 stycken skulle kanske dela detta inlägg men i skrivande stund är inlägget uppe i över 30 000 delningar. Detta gör mig väldigt glad då jag tycker att sådan här information är viktig, både i allmänbildning om dövblindhet och i det faktum att vår funktionsnedsättning är okänd för de flesta.
Att man kanske kan arbeta fram nationella riktlinjer i hur käpp för dövblinda skall se ut gör mig bara glad i det faktum att vi behöver synas för att andra människor skall kunna visa respekt och hänsyn.


Vem ligger bakom idén att ha röd tejp på käppen? Hur länge har dövblinda haft denna markering?
– Det är en fråga som jag inte vet svaret på.


Hur tycker du kunskapen ser ut hos andra vad gäller dövblindhet?
  – Väldigt bristfällig. Det stora kunskapsgapet gör att dövblinda är en grupp som väldigt få vet något om och som väldigt lätt glöms bort. Diskriminering samt oförståelse är vardagsmat för de som har dövblindhet och där krävs det ett stort gediget arbete i att sprida kunskap och information.

Har du något tips vad man ska tänka på när man möter en dövblind person? Några bra och konkreta – tips?
  – Respekt och tålamod. Om man behöver ta kontakt så beröring via arm eller axel väldigt bra eftersom att man inte kanske kan använda syn eller hörsel för att förstå att någon söker kontakt med en. Om den dövblinde kanske saknar hörsel helt så kan kommunikationen skötas på annat sätt, kanske via text på surfplattan eller dylikt.
Vissa kan även reagera med ilska eller irritation, men detta bör man ha överseende och tålamod med då det kan vara väldigt ansträngade att ha funktionsnedsättningen. Har personen ledarhund så stör helst inte mer än nödvändigt då hunden behöver vara koncentrerad på sin arbetsuppgift att leda den dövblinde rätt.

Är det något annat du vill berätta?
  – Om man vill veta mer om dövblindhet så kan man besöka FSDB:s hemsida, NKCDB:s hemsida eller min egna blogg Att leva med RP. 

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-03-09