2018-05-23

Torbjörn Svensson ska paddla över Öresund

||

Hallå där, Torbjörn Svensson som är dövblind och på fredag ska paddla över Öresund, mellan Helsingör och Helsingborg som en del av Deafblind Challenge. Kan du berätta vem du är?
– Jag heter Torbjörn Svensson, är skribent, konstnär och författare. Jag är 35 år gammal och småbarnsförälder, har flickvän och två bonusbarn. Jag är väldigt aktiv för dövblindas rättigheter, för jämställt samhälle och att bryta mot fördomar.

Vad fick dig att komma på idén att köra denna utmaning?
– Det var en kombination av två saker. Dels min svåra situation där jag är mycket isolerad på grund av att jag inte får den hjälp jag behöver från kommunen, landstinget och staten. Jag har under sex år kämpat för mina rättigheter, bland annat att få hjälp med att vara pappa på halvtid. Men det är inte bara jag som har det så svårt och därför gör jag detta för att lyfta att vi finns och att vi behöver rätt stöd och sluta bli diskriminerade. Dels för att jag vill visa att ingenting är omöjligt, när man får rätt stöd.

Har du paddlat över Öresund tidigare? Hur långt är det?
– Aldrig. Det är cirka fyra kilometer långt från Helsingör till Helsingborg.

Hur kommer du att kunna orientera dig fram med tanke på din begränsade syn och hörsel?
– Min dövblindtolk, som kommer paddla i en egen kajak, kommer styra mig med ett hjälpmedel som heter ready-ride. Sen kommer hon också signalera genom att slå på min kajak (tre slag betyder vänster, osv) så vi skall kunna orientera oss genom strömt vatten, vågor, stora båtar och vind.

Har du tränat någonting inför utmaningen?

– Eftersom jag befinner mig i en svår situation med att jag inte får den hjälp jag behöver så har träningsmöjligheterna varit väldigt små. Men sex gånger har vi lyckats skramla ihop, på totalt 18 timmar.

Vilka förväntningar har du över denna utmaning?

– Jag har två målsättningar. Förväntningar har jag inte då varje litet steg är en vinst. Den första målsättningen är att ta sig över. Den andra är att evenemanget skapar en bra möjlighet att hjälpa mig och andra personer med dövblindhet att genom kunskap få bättre livsvillkor.

Är det något annat du vill berätta för våra läsare?

– Jag kan varmt välkomna alla som vill komma till Ekobryggan i Norra hamnen, Helsingborg, på fredag. Mellan klockan 13 och 15 så hålls evenemanget där, som är teckenspråkstolkat. På plats finns gratis korv med bröd, dricka och tilltugg. Det finns även tävling om man vill gissa om hur lång tid det tar för mig att ta sig över Öresund, där man kan vinna t.ex. ett presentkort på 2 000 kronor. Detta plus massa annat skoj hittar ni på plats mellan klockan 13 och 15 på fredag.

Vill ni vara med på evenemanget, eller undrar hur det har gått, kan ni gå in på Deafblind Challenge-evenemanget på Facebook.

Stort lycka till, Torbjörn!

MOA GÄRDENFORS
redaktionen@dovastidning.se

 

Uppdaterad: 2021-03-02

Publicerad: 2018-05-23