2013-12-11

Tolken: Jag är schizofren

Tolken identifierad.

Under tisdagens minneshögtid för Mandela var en teckenspråkstolk anlitad. Han stod bredvid talarstolen, där bland annat USA:s president Obama höll tal. Han visade snabbt sig vara en bluff; han gestikulerade bara och skandalen var ett faktum. Sydafrikas dövförbund har polisanmält honom. Och han är identifierad.

Thamsanqa Jantjie heter den påstådda tolken.
– Jag är väldigt ledsen, säger han till tidningen The Star.
“Ut med clownen” och “en skam för tolkyrket” har han kallats på sociala medier och en hel teckenspråksvärld dömer ut honom som en ren bluff som inte kan teckenspråk och som bara hittade på egna tecken. Han var länge oidentifierad.
Nu har Thamsanqa Jantjie trätt fram. Och han säger sig ha schizofreni.
För den sydafrikanska tidningen The Star berättar Thamsanqa Jantjie, 34, att han lider av schizofreni och att han hallucinerade och hörde röster under talen.
– Det fanns inget jag kunde göra. Jag var ensam i en väldigt utsatt situation. Jag försökte kontrollera mig själv och inte visa världen vad som pågick. Jag är väldigt ledsen för det, säger han till tidningen.
Enligt Jantjie ska rösterna i huvudet gjort att det blev omöjligt att teckentolka världsledarnas tal på ett korrekt sätt.
– Livet är orättvist. Den här sjukdomen är orättvis. Alla som inte förstår den här sjukdomen kommer att tro att jag bara hittar på det här, säger Thamsanqa till The Star.
Förra året blev tolken hårt kritiserad efter att ha tolkat Sydafrikas president Jacob Zumas tal under partiet ANC:s hundraårsjubileum (se klipp nedan). Ingen förstod någonting. Sydafrikas dövförbund klagade hos ANC där och framförde att mannen borde gå en femårig utbildning. Och de varnar andra blufftolkar som finns i landet nu. Man menar allvar nu.
– Vi vill varna andra teckenspråkstolkar som är falska och som tolkar, säger Bruno Druchen, kanslichef på det sydafrikanska dövförbundet till AP.

Det är inte första gången en falsk tolk agerar i Sydafrika. Det är ett problem i landet: det finn för få tolkar. Därför finns det de som insett att det är en lukrativ bransch, att lura döva för att tjäna pengar.
– De marknadsför sig som tolkar eftersom de vet tio tecken och de kan tjäna snabba pengar, säger Ingrid Parkin, rektor på S:t Vincents skola för döva i Johannesburg till AP.
Braam Jordaan, känd döv filmmakare bosatt i Sydafrika är trött på detta och säger på Facebook: “Stoppa denna kommunikationsapartheid!” Jordaan säger att tolken är en fullständig bluff, och visar denna länk där “tolken” “tolkar” bredvid Sydafrikas president Jacob Zuma på ANC:s hundraårsjubileum i Bloemfontein i januari 2012. Se nedan:

Enligt uppgifter till Dövas Tidning väntas den sydafrikanska regeringen komma med ett uttalande senare, man har fullt upp med planeringen inför den stundande statsbegravningen av Nelson Mandela.
– Regeringen undersöker fallet, men har inte kunnat slutföra denna utredning på grund av det krävande schemat för att organisera statsbegravningen, säger ministern Collins Chabane till SABC.


LÄS MER: Falsk teckenspråkstolk vid Mandelas minnesceremoni

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2013-12-11