2023-11-16

Svensk döv kock i rutan

Jonna Delvert har ställt frågor till tv-aktuelle Igor Sapega. FOTO: Laura Exarenco

Den 14:e juli lanserades det brittiska tv- programmet ’’Five Star Kitchen: Britain’s Next Great Chef’’ på svenska Netflix. Tretton kockar tävlar om att få driva den exklusiva restaurangen i det femstjärniga Langhamhotellet i London. Döva Igor Sapega är ett av de tävlande. Dövas Tidning har kontaktat Igor för tre snabba frågor.

Berätta mer om dig själv!
– Jag heter Igor och jag jobbar just nu som kock på Sveriges ambassad i London. Jag får även andra uppdrag som innebär att jag ofta är på resande fot och får laga mat till alla möjliga människor. Jag säljer även egna kockknivar, någonting som jag byggde upp under corona-pandemin då England stängdes ned. Det jag älskar med mat är konsten i att presentera naturen genom min uppläggning av mat. Moder natur har gett oss många fina saker och det finns så mycket som vi kan göra med den gåvan!

Hur har karriären sett ut för dig?
– Som liten har jag alltid varit intresserad av mat. Jag ville alltid hjälpa till och smaka på allt som lagades. Min mamma såg på mig och sa att jag absolut skulle bli kock. Men omgivningen har inte varit lika uppmuntrande mot mig. Det är många som nedvärderat mig och avrått mig till att följa min dröm om att bli kock med argumentet om att jag var döv och ansågs därför inte klara av den branschen. Mitt första jobb var på en liten pub i Varberg där jag stekte burgare och friterade potatis. Jag tog alla kockjobb som fanns och jag slet så mycket att jag knappt fick mer än ett dygns sömn på en hel vecka. Det som motiverat mig är att jag en vacker dag kommer att motbevisa dem allihopa som inte trott på mig.

Vad är din nästa dröm?
– Jag har inga drömmar, men jag har mål. Under tv-programmets gång var mitt mål aldrig att vinna tävlingen, utan att vinna juryns hjärtan. Det vill jag fortsätta med genom att fokusera på samarbetet med mina klienter. Ett annat mål som jag också har är att jag vill fokusera mer på döva framtida kockar och få dem att växa. Kan jag, så kan de också!

JONNA DELVERT
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-11-16

Publicerad: 2023-11-16