2011-08-31

Stolt värdnation med mörkt förflutet

WFD-kongress i Sydafrika 18-24 juli Den senaste World Federation of the Deaf-kongressen (WFD) ägde rum i Durban, en storstad i östra Sydafrika. Värdnationen var enormt stolt. Någon WFD-kongress hade nämligen aldrig arrangerats i Afrika tidigare. 

  Det var ingen tillfällighet att företrädarna för värdnationen var synnerligen stolta över att få arrangera WFD:s första kongress i Afrika. Landets historia talar för sig själv: Sydafrika blev nämligen demokratiskt så sent som 1994. Samma år avskaffades apartheiden, en rasåtskillnadspolitik och ett samhällssystem där vita gynnades och där färgade och svarta diskriminerades.
  1990 frigavs apartheidmotståndaren Nelson Mandela efter att ha suttit fängslad i 27 år. Fyra år senare blev han landets president efter en jordskredsseger i det första allmänna valet. Vidare kunde Sydafrika bli medlem i WFD först efter 1994.

Ett märkligt sammanträffande var att WFD-kongressens traditionella öppningsceremoni ägde rum på just Nelson Mandela Day, något som organisationskommittén bakom kongressen först inte visste. Många i publiken kunde inte låta bli att hoppas att den hemliga gästen var självaste Nelson Mandela, vilket tyvärr inte blev fallet. 
  Kongressens tema var ”Global dövrenässans”. Enligt WFD:s förra ordförande, Markku Jokinen, står en renässans för en början på något bättre och nytt för dörren, något som han menar i högsta grad gäller för döva världen över. 
– Vi är här för att lära oss hur vi kan uppnå våra mänskliga rättigheter, sade Markku Jokinen under öppningsceremonin.

Uppdaterad: 2020-11-19

Publicerad: 2011-08-31