2016-10-25

Snart kan det bli möjligt att önska tolk i Västra Götaland

Dövas Tidning har tidigare rapporterat om att det har varit frustrerande för tolkanvändare i regionen Västra Götaland att inte kunna önska tolk, t.ex. till bröllop och förlossning.
I går hade habilitering och hälsa-förvaltningen möte med representanter från tolkanvändarorganisationerna Västra Götalands Dövas Länsförbund (VGDL), Sveriges Dövas Riksförbund och Dövas kvinnoförening i Stockholm. På mötet deltog bland annat förvaltningschef Mikael Forslund. Han meddelade att beslutet från 2012 revs. Det gick ut på att man endast kunde välja bort vissa tolkar om man hade sakliga skäl, t.ex. jäv. Tolkanvändarorganisationerna jublade över det rivna beslutet. I den här videon berättade Kenneth Sandberg från VGDL att de hade kämpat för det i fyra år.
  Nu är beslutet rivet. Vad är nästa steg?
  – I stället ska en ny riktlinje i dialog med brukarråd och föreningar tas fram som styr vid vilka tillfällen det inte bara ska vara möjligt att önska tolk utan där man som tolkanvändare ska ha rätt att välja en eller flera tolkar. Det kan handla om förlossning, allvarliga sjukdomar eller tolkuppdrag som är känsliga ur integritetshänseende. Framtagandet av riktlinjerna ska ledas av verksamhetschef Mattias Johansson. Fritt val av tolk för alla uppdrag är inte aktuellt, säger Mikael Forslund till DT.
Ett nytt direktiv ska enligt honom tas fram skyndsamt.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-05-03

Publicerad: 2016-10-25