2023-03-09

Snart dags för Mello-final

Alla tolv teckenspråksaktörer har presenterats på Dramaskis sociala kanaler.

Lördagen den 11 mars kl 20.00 är det dags för finalen av Melodifestivalen, och i år är det inte mindre än 12 teckenspråksartister som framför varsitt bidrag på svenskt teckenspråk.

Dövas Tidning har ställt frågor till Matilda Bergman Bergkrantz på Dramaski som gör teckenspråksversionen av Melodifestivalen på uppdrag av SVT.

Hur kommer det sig att ni har hela 12 teckenspråksartister i år?
– Vår tanke är att en teckenspråksartist ska gestalta en låt eftersom varje artist har sitt egna unika uttryckssätt, sin egen stil och sitt eget teckenspråk. Man hinner översätta och sätta sig in i låten ordentligt. Och dessutom är det så mycket roligare med fler teckenspråksartister i rutan.

Vem kommer att vara programledare i år?
– Det får ni se på lördag när finalen sänds, olidligt spännande va?

Något mer ni vill tillägga?
– När vi hade casting så var det nästan 50 personer som hade sökt. Så roligt att se att det finns många därute som längtar efter att få visa sin talang i rutan. Hoppas detta leder till att vi får gestalta deltävlingar framöver.

Du hittar teckenspråksversionen av Melodifestivalen på SVT Play eller kanalen SVT24. För den som vill diskutera med andra eller följa andras diskussioner finns gruppen The Deaf Greenroom på Facebook.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-05-11

Publicerad: 2023-03-09