2015-04-14

Döva roller spelas av döva

||

Skådespelarna från Switched at birth tycker till.

Switched at Birth är en populär amerikansk tv-serie som handlar om två tonårstjejer som förväxlas vid födseln och växer upp med ”fel familj”. När de blir tonåringar upptäcks misstaget och familjerna får kontakt med varandra. Vid återföreningen visar det sig att ena dottern är döv, så den biologiska familjen får lära sig teckenspråk.

Tv-serien har funnits sen 2011. Den har flera döva rollfigurer, och alla spelas av döva/hörselskadade skådespelare. DT har varit i kontakt med döva skådespelarna Stephanie Nogueras, Ryan Lane, Daniel N Durant och Linda Bove. Skådespelarna är eniga om att de inte tycker det är rätt när någon hörande spelar en döv roll. Det är omöjligt att en hörande person att trovärdigt kunna spela en döv roll, tycker de.
– En vit skådespelare skulle aldrig spela en svart person, det skulle bara vara olämpligt. Här kan man se en parallell när en hörande spelar döva, säger Daniel.

Stephanie säger att det inte är acceptabelt när hörande skådespelare spelar döva. Anledningen till att vissa filmer anställer hörande som spelar döva kan bero på vissa faktorer: till exempel kan det bero på att de har en smal budget så det skulle bli billigare att anställa en hörande skådespelare istället. Eller att produktionen är orolig att det ska bli komplicerat att anställa en döv skådespelare och anställer en hörande istället.
– Ett filmteam (Medeas) anställde en hörande skådespelare till en döv karaktär en i film, trots att vi förklarade om hur olämpligt det skulle vara att ha en hörande skådespelare, så envisades regissören att ha en hörande skådespelare till en döv karaktär eftersom hon blivit nominerad till en Oscar tidigare. Därför trodde han att skådespelaren skulle kunna ta sig an denna utmaning och spela en döv karaktär, berättar Daniel.

Linda Bove, en erfaren döv amerikansk skådespelare berättar att filmteamet valde att anställa en hörande skådespelare för att de lyssnade på en enda person från en stuntorganisation. Rådgivaren ansåg att en döv person inte skulle klara av att göra stunts, och att det skulle bli svårt med kommunikationen. Det var den enda anledningen till att de valde att anställa en hörande skådespelare istället. Det tycker hon är hemskt, att man baserade beslutet på ett enda perspektiv. Dessutom sa skådespelerskan Catalina Sandina Moreno i en intervju ordet ”dövstum” vilket väckte mycket reaktioner. Det visar att hon som spelade döv inte vet någonting om döva, menar Linda Bove.
– Även om det är en mycket duktig skådespelare kan hen ändå inte lära sig teckenspråk på en kort tid. Ingen hörande skådespelare kan någonsin spela en döv karaktär, säger Stephanie.
Ryan upplever detta som väldigt frustrerande, att man väljer att anställa hörande skådespelare istället för döva.
– Som vi alla vet så finns de inte så många roller för döva skådespelare, och så fort en sådan chans ges så är det väldigt svårt att få den när en hörande skådespelare kommer in i bilden, och så får vi döva inte ens någon chans att komma till audition, säger Ryan.

Stephanie upplever att kommunikationen på teamet är positiv eftersom de alltid har teckenspråkstolkar på plats.
– Kommunikationen är jätteviktig för vi alla behöver uttrycka våra behov och problem. Alla på teamet är mycket vänliga vilket är ett plus, berättar Stephanie. Ryan berättar att förutom teckenspråkstolkarna som alltid finns på plats, har de lärt produktionsteamet amerikanskt teckenspråk.
– Döva skådespelarna använder också rösten och kroppsspråk för att kommunicera med teamet, säger han.

Det genomslag Switched at Birth har fått har bidragit till stor uppskattning hos både döva, hörselskadade och hörande amerikaner. Många unga tittare är mycket positiva och tycker mycket om serien berättar Linda Bove. Daniel upplever också att många tittare blir så intresserade att de vill lära sig teckenspråk.
– Jag tror att många hörande tittare blir väldigt nyfikna och förtjusta när de får se de döva karaktärerna och dessutom blir de intresserade av att få veta mer, säger Daniel.
– Vi strävar mot att inspirera andra från hela världen och även vara goda förebilder. Allt fler hörande personer lär sig teckenspråk och det tycker vi är väldigt roligt. Döva håller långsamt och stadigt på att få möjligheter, avslutar Stephanie.

Här kan du läsa mer om den franska filmsuccén, Familjen Bélier, i vilken döva roller spelas av hörande.


(Artikeln om Switched at birth finns också på engelska. Läs här.)

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-04-14