2022-03-17

Senaste nytt om kriget i Ukraina ur dövas perspektiv

Ett bostadshus i Kiev blev förstört av ryska bombplan. FOTO: SHUTTERSTOCK

(UPPDATERAD 17/3 2022) Ukrainakriget i korthet ur dövas perspektiv.


SPSM: Vi förbereder oss för att ta emot ukrainska elever
Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) förbereder sig nu för hur de ska ta emot ukrainska elever på bästa sätt i specialskolan på grund av kriget i Ukraina och flyktingströmmen. Därför söker de personer som kan ukrainskt teckenspråk och bor i Sverige. Tanken är att de ska kunna hjälpa till med att ge information på ukrainskt teckenspråk och/eller att tolka mellan svenskt och ukrainskt teckenspråk när det är aktuellt.


Information till döva flyktingar från Ukraina
Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) har skapat en särskild webbsida med information för döva flyktingar från Ukraina. Ett videoinlägg på ukrainskt teckenspråk har lagts ut. 


Försvarsmakten har pressträff med tolk varje torsdag
På grund av det försämrade säkerhetsläget anordnar Försvarsmakten en pressträff varje torsdag. Den teckenspråkstolkas. 


(UPPDATERAD 10/3 2022)

Dövskola i sydöstra Ukraina bombad
En skola för döva och hörselskadade elever i byn Kamyanske i Zaporizhzhia-regionen blev träffad av ryska bomber den 4 mars, rapporterar Arkady Belozovsky, döv ukrainare bosatt i USA. Uppgiften om bombningen har blivit bekräftad av både det ukrainska dövförbundet UTOG och World Federation of the Deaf. Ingen på skolan blev skadad. 

Tidigare har det cirkulerat uppgifter om att en dövskola i Kiev blev bombad, vilket inte stämde. Enligt UTOG finns det 57 skolor för döva och hörselskadade i Ukraina. 

Amerikanska The Daily Moth har också rapporterat om saken.


Döv ukrainare: Hörande barn meddelar när larmet går
Det finska dövförbundet har intervjuat två döva ukrainare.
Den ena är Ivan Chalepa som vid intervjutillfället befinner sig med sin familj vid gränsen mellan Ukraina och Rumänien.

– Larmen pågår i allmänhet mellan en och en och en halv timme. I Kiev kommer de hela tiden under hela dygnet men här är det lugnt på dagen. Om nätterna kommer ett fåtal larm, säger han och berättar att hans hörande dotter meddelar när larmet går.

Han säger att hans familj sannolikt kommer att behöva fly till Rumänien. I så fall tänker de flyga till Finland därifrån. 

Den andra döva ukrainaren som det finska dövförbundet intervjuat är Irina Chepchina. Hon är ordförande för det ukrainska dövförbundet och kvar i huvudstaden Kiev. 

– Vi stannar här. Vi utlämnar inte vårt land till Ryssland. Just nu måste förbundet koncentrera sig på det viktigaste – den teckenspråkiga informationsförmedlingen, säger hon till det finska dövförbundet. 

Intervjuerna kan ses med svenska undertexter.


SDR: En lista med matnyttiga länkar
SDR har tagit fram en lista med matnyttiga länkar med anledning av kriget i Ukraina, som till exempel vilka appar som är bra att ha och var man kan få stöd och samtal på svenskt teckenspråk.


(UPPDATERAD 2/3 2022)

Deaf Refugees Welcome i Sverige
Nätverket Deaf Refugees Welcome – Sweden söker nu teckenspråkiga volontärer i Sverige som kan ställa upp och bistå på olika sätt ifall döva flyktingar från Ukraina kommer till deras bostadsorter. En person har redan bett om hjälp då hennes döva mamma och hörselskadade pappa nu är på väg till Stockholm. 


Intervjuer med döva ukrainare
Amerikanska The Daily Moth har intervjuat två döva ukrainare. Den ena, Olga, är nu på väg till Polen. The Daily Moth uppger enligt källa att över 36 000 döva har flytt från Ukraina. 

Arkady Belozovsky, döv ukrainare bosatt i USA, har gjort en intervju med Irina Chepchina. Hon är ordförande för det ukrainska dövförbundet, UTOG. Enligt honom är det den första officiella intervjun med UTOG om hur det ukrainska dövsamhället hittills har blivit påverkat av Rysslands invasion och om döva som flyr kriget.


WFD: Stöd till det ukrainska dövförbundet 
World Federation of the Deaf (WFD) har publicerat ett inlägg på Facebook om att de visar solidaritet med det ukrainska dövförbundet, UTOG. De startar en insamlingskampanj för att ge stöd till döva ukrainare via UTOG.


EUD: Vi föreslår att UTOG blir medlem i EUD
European Union of the Deaf (EUD)-styrelsen föreslår att UTOG ska accepteras som nytt medlemsförbund i samband med generalförsamlingen i Marseilles, Frankrike, i maj. Det är enligt organisationen ett sätt att visa att UTOG är en europeisk organisation.


(UPPDATERAD 25/2 2022)

”Håll er lugna”
Det ukrainska dövförbundet, UTOG, uppmanar alla att hålla sig lugna och att endast ta till sig information från officiellt håll då desinformation cirkulerar överallt. Förbundet publicerar teckenspråkstolkade versioner av president Volodymyr Zelenskyjs tal på sin webbplats och Facebook.


Döva ukrainare berättar
Laura Sapega, döv ukrainare bosatt i London, har familj kvar i Ukraina. För SVT Nyhetstecken berättar hon om sin ständiga oro. Hennes mor och mormor bor i Kiev, landets huvudstad som nu är under attack.

En icke namngiven kvinna berättar gråtande att bomber föll nattetid och att hon och hennes familj måste stanna hemma. Obs, videoinlägget är inte verifierat då Deaf Storys-sidan har delat hennes videoinlägg utan att uppge varifrån det kommer.


EUD: Vi står i solidaritet med Ukraina
På sin Facebook-sida och Twitter-konto skriver European Union of the Deaf (EUD) att de står i solidaritet med det ukrainska dövsamhället.


Nyheter på svenskt teckenspråk
SVT Nyhetstecken sänder nyheter om kriget i Ukraina. Vidare har Agenda och Rapport teckenspråkstolkade sändningar.

Sveriges Dövas Riksförbund publicerade ett kritiskt inlägg på Facebook i går om att SVT inte teckenspråkstolkade sina nyhetssändningar om kriget i broadcast (traditionell tv).


REDAKTIONEN
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2022-03-17

Publicerad: 2022-03-17