2014-05-14

Så här ska vi fira Teckenspråkets dag

FOTO: ULF NILSSON/STOCKHOLMS DÖVAS FÖRENING||

SDF och SDUR delade ut flygblad till allmänheten om teckenspråk i Stockholm.

Den 14 maj 1981 erkände riksdagen det svenska teckenspråket som dövas första språk. Därför firas Teckenspråkets dag den 14 maj årligen. DT har frågat fem ställen om vad de ska göra i dag.  

Barbro From, biträdande rektor, Västanviks folkhögskola:
– Teckenspråkets dag firas på Kupolen (köpcentrum) i Borlänge. Hela skolan åker dit och tar över. Vi kommer att ha uppträdande 14.00 och 15.00, intervjuer och prova på-kurs i teckenspråk. Elever från tolkutbildningen visar dövblindtolkning på riktigt. Skolan har fått plats vid entreplanet.

Angelica Lindholm, Tolkcentralen i Örebro: 
– Vi på tolkcentralen i Örebro tycker att det är Teckenspråkets dag varje dag! Teckenspråkets dag kommer förstås att uppmärksammas lite extra. Som vanligt strävar vi efter att få ut så många tolkningar som vi bara kan och utföra dem på bästa sätt. Vi kommer även att lägga ut något extra kul och intressant på vår Facebook-sida som uppmärksammar Örebro, teckenspråket och tolkning framför allt.

Britta Persson, utåtriktad samordnare, Östervångsskolan:
– Vi på Östervångskolan firar traditionsenligt teckenspråkets dag. Turkos är teckenspråkets färg och den brukar synas, på både elever och vuxna, på kläder, smycken mm. Det här året firar vi dagen på lite olika sätt utifrån arbetslag och klasser. Alla klasser har vanliga lektioner under förmiddagen och äter därefter lunch som vanligt. Skolan bjuder alla på glass efter lunchen. Därefter sätter firandet igång i klasserna på lite olika sätt. Ett exempel är att eleverna i förskoleklass-klass 4 målar en av sina händer med vattenfärg. De får ögonbindel och ska sedan försöka sätta handen så de bildar en kedja tillsammans med de andra händerna. Eleverna i klass 5-7 A och B utvecklar sina kunskaper om ASL och de som går i klass 8-10 A och B åker till Malmö under eftermiddagen för att se en föreställning, “Dövas Noveller”, anordnad av dövföreningen Svenske. År 8-10 C ska arbeta med konst på teckenspråk inspirerade av en döv amerikansk konstnär som heter Chuck Baird. Han kombinerar tecken och motiv i samma bild.

Mona Riis, intressepolitisk sekreterare, Stockholms Dövas Förening (SDF):
– SDF och SDUR (Stockholms Dövas Ungdomsråd) har fullt program hela dagen, från klockan 7:00 fram till 21:00. På morgonen mellan 07:00 – 09:00 stod vi vid T-centralen, Slussen, Gullmarsplan, Liljeholmen och Fridhemsplan och delade ut flygblad till allmänheten om teckenspråk och med handalfabet. På kvällen har Dövas Hus öppet. En poesigrupp bestående av Juli af Klintberg, Julia Kankkonen, Johanna Mesch och Debbie Z. Rennie visar en poesifilm på storbilds-TV. Det blir också Jeopardy-bingo på teckenspråk. Och fritidsledare från DUKIS (en fritidsgård i Stockholm) finns på plats och kommer att ordna olika skojiga aktiviteter både inom- och utomhus för alla åldrar.

Tommy Lyxell, språkvårdare med ansvar för teckenspråksfrågor vid Språkrådet:
– Vi kommer att uppmärksamma Teckenspråkets dag för våra kollegor på Språkrådet vid eftermiddagsfikat med lite sött till kaffet. Och så ska vi även fira folketingets beslut att Danska språknämnden ska arbeta med danskt teckenspråk. Det ses som en erkänsla för det danska teckenspråket.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-05-10

Publicerad: 2014-05-14