2011-08-31

Rykten om rån och mord spred oro i Durban

FOTO: TOMAS LAGERGREN

Durban har hög brottslighet. På kvällarna är det folktomt på gatorna och folk kör mot rött. Risken att hamna i ett bakhåll är för stor.

Under veckan ryktades det bland annat om en döv rånats inne i hotellhissen på Hilton invid kongressbyggnaden. Oron spreds bland deltagarna.
– Det med hissen har jag också hört. Men ingen har gått till mig och berättat om någon som drabbats, så det är svårt kommentera det, konstaterar Wilma Newhoudt-Druchen, ordförande i organisationskommittén.

Varför är kriminaliteten hög?
– Det finns olika orsaker. I Sydafrika är arbetslösheten hög och här i Durban är den på 35 %. Det innebär att ca 1,2 miljoner av Stor-Durban 3,5 miljon är arbetslösa.
– Funktionshindrade, pensionärer och föräldralösa barn får en summa i bidrag av staten. Men det finns många som blir utan. Den gruppen faller ofta då in i kriminalitet.

Hamnar också döva där?
– Ja, tyvärr. Sydafrika närmar sig 50 miljoner invånare. För ett tag sedan var de ”bara” 42 milj. Flyktingar från hela Afrika, särskilt från de närliggande som t ex. Mocambique kommer till Sydafrika för att söka lyckan.
– De tar jobb även om det är lägre lön vilket skapar problem för sydafrikaner som får problem med att hålla samma ekonomiska standard. Löneutvecklingen går ibland åt det hållet att de tvingas gå ned i lön om de inte vill bli arbetslösa på grund av att de andra kan jobba för lägre lön.

Tillbaka till brottsligheten. Det är inte som i Sverige, där man kan gå ut på kvällarna. Hur gör ni som lever mitt i det?
– Jag är född och bosatt i Kapstaden, jag har det i ryggmärgen: Jag vet var jag kan åka och var jag inte kan åka. Jag är parlamentsledamot och jag åker buss och tåg utan problem. Men jag tar inga risker helt enkelt. Det är inte värt det, avslutar Wilma.

FOTNOT
Den i dövvärlden populära sydafrikanska dövprofilen Wilma Newhoudt Druchen har en unik och diger lista på titlar och uppdrag.
  I urval: Är sedan 1999 parlamentsledamot för ANC, ordförande i sydafrikanska dövförbundet, DeafSA och vice ordförande i WFD. Dessutom var hon ordförande i organisationskommitten under kongressen i Durban.

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2011-08-31