2021-03-16

Premiär för unik serie om barn på väg in i tonåren

Unik satsning från SVT Teckenspråk.FOTO: NIKLAS WANJURA

I dag har SVT Teckenspråks dramaserie ORKA premiär. Serien handlar om 14 barn i åldrarna 10-12 år som alla går i samma skola och är på väg in i tonåren. Som tittare får man ta del av deras känslor, tankar och vardagshändelser. Karaktärerna spelas av barn och ungdomar som själva är döva, hörselskadade eller hörande. De talar alla svenskt teckenspråk.

Satsningen är enligt SVT unik då den bygger på teckenspråkiga barns egna upplevelser och att barnen som spelar i serien själva har fått vara med och utforma den. Hela 45 avsnitt släpps i vår, och lika många i höst. Varje vecka sänds fyra avsnitt på SVT Play och SVT Barn med start vecka 11. Varje avsnitt är två minuter långt.

– Jobbigt, som är en populär serie på SVT Barn, har varit ett lärande syskonprojekt som också arbetar nära målgruppen. Vi såg att det fanns ett behov att göra en liknande serie för de teckenspråkiga barnen. Där språket är en stark identifikation. Verkligheten ser också lite annorlunda ut än bland hörande barn, säger Annette Ekholm, projektledare, i ett pressmeddelande.

Reds anm: det bokstaverade tecknet ORKA är ett tecken som används mest av unga och betyder i stil med ”orkar inte”. Se tecknet här.

REDAKTIONEN
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-03-17

Publicerad: 2021-03-16