2015-06-23

Premiär för Skånes Teckenspråkiga Dag

||

“Jag lever på Hogwarts”, säger en av arrangörerna.

I söndags arrangerades Skånes Teckenspråkiga Dag för första gången. Den anordnades på Silverforsen Folkets park i Kävlinge. Trots det regniga vädret så kom ungefär 150 personer, allt från barnfamiljer till pensionärer.

Dagen inleddes med en frågetävling. Christer Eklund, nyvald ordförande i Skånes Dövas Distriktsförbund, hälsade alla välkomna och överlämnade till Christina Krol som förklarade reglerna för frågetävlingen. De tio lagen som anmält sig till frågetävlingen satte sig vid borden och diskuterade livligt. Några personer som gått på nybörjarkurs i teckenspråk på Silverforsen förra sommaren hade anmält sig som ett lag till frågetävlingen. På plats var det också några nyfikna hörande personer som undrade om även de fick vara med på frågetävlingen. Arrangören sade ja. På Silverforsen hade det under midsommarhelgen varit midsommarfirande med olika program som man hade bokat teckenspråkstolkar till. Just denna söndag var det Skånes Teckenspråkigas Dag.

Dövas Tidning träffar Christina Krol för en pratstund.
Varför har ni frågetävling?
– Det var en tradition som SDDF (tidigare Skånes Dövas Länsförbund, SDL) tidigare brukade ordna och som många saknade, svarar Christina. Jag kände att det skulle passa bra till Skånes Teckenspråkigas Dag så jag satte mig och gjorde frågorna. Det blev många blandade och allmänna frågor. Några handlade om SDDF, säger hon.

DTW Skånes Teckenspråkiga Dag2 Christina Krol och Christer Eklund. FOTO: PETRA ÖRLEGÅRD

Det var inte bara frågetävling och ansiktsmålning utan även barnteater av Malmö Dövas Förenings teatergrupp och teckenspråksunderhållning av Mega Vega med kollega där de framförde många kända låtar på teckenspråk. Både teaterföreställningen och teckenspråksunderhållningen blev väldigt uppskattade av såväl barn som vuxna.
Varför har ni Skånes Teckenspråkigas Dag?
  – Jag började fundera på det redan i höstas och pratade med den dåvarande styrelsen. Men det var först med den nya styrelsen som vi tog tag i saken. Christer och jag tyckte att det behövdes en dag att uppmärksamma och synliggöra teckenspråket och dövkulturen. Alla skulle vara välkomna – både hörande och döva, säger Christina Krol.
– Vi pratade först om att ha Dövas Dag i Skåne. Men sen kom SDR med klagomål om namnvalet. Vi tyckte att det var ett obefogat klagomål då lokala och regionala föreningar borde kunna få arrangera sin egen Dövas Dag. Men jag pratade med Christina och vi kom överens om att byta namnet till Skånes Teckenspråkigas Dag för att undvika missförstånd, säger Christer Eklund.

Christer Eklund är själv f.d. politiskt aktiv socialdemokrat och har många års erfarenhet av folkrörelse. När han började lära sig teckenspråk för 4-5 år sedan såg han att det var ”många öar” (grupperingar) i dövrörelsen. Han tyckte att man behövde samla ihop alla och började därför engagera sig i Skånes Dövas Distriktsförbund.
– Jag hoppas på fler sådana här arrangemang resten av året, inte bara på Silverforsen utan såklart även på andra platser. Jag tycker att det är viktigt med folkrörelse och att vi behöver mer deafhood i samhället. För att kunna sprida deafhood krävs människor som engagerar sig och tillsammans arbetar för att sprida kunskap om och synliggöra döva och teckenspråk. Jag vet vad jag pratar om – jag blev själv hörselskadad då jag var 2 år gammal och har levt ett helt liv som hörselskadad med en del problem. Jag har t.ex. varit utbränd 3 gånger och varit nära att dö. Jag har alltså kämpat i många år och det var först när jag fick lära mig teckenspråk som jag började känna mig hel. Man kan säga att jag numera lever på Hogwarts – med andra ord i en helt ny värld där jag känner mig hemma med andra som är som jag, samtidigt som jag fortfarande lever i den vanliga hörande världen.

När Christer Eklund inledde Skånes Teckenspråkigas Dag berättade han att det var första gången som det ordnades en Teckenspråkigas dag och att förhoppningen är att ordna det varje år.
– Vi får dock se hur dagen utvecklas och om det blir uppskattat av besökarna. Dock kan vi redan nu säga att vi inte ska ordna Teckenspråkigas dag under midsommarhelgen då det krockar med många andra arrangemang. Dessutom hade det nog varit bättre om det varit bättre väder så klart!
Skånes Teckenspråkigas Dag arrangerades av Skånes Dövas Distriktsförbund i samarbete med Silverforsen.
  Varför valde ni Silverforsen?
– Jag har varit ordförande i Silverforsen, som är en folkets park i Kävlinge som drivs av en ideell förening, i 14 år nu och tyckte att det skulle vara en bra samlingsplats för Skånes Teckenspråkigas Dag. Christina jobbar även här som parkmedarbetare. Dessutom hade jag mitt kontaktnätverk som vi kunde utnyttja. Det var därför naturligt att välja Silverforsen, svarar Christer Eklund.
Han berättar även att teamet bakom Skånes Teckenspråkigas Dag varit så fokuserat på dagen att de glömt bort att ljud behövdes. De kom på det kvällen innan. De lyckades dock ordna med ljud så att hörande också kunde ta del av arrangemanget.
Christer Eklund avslutade Skånes Teckenspråkigas Dag med orden: ”Nu startar folkrörelsen! Tusen tack för att ni kom!”

 

TEXT OCH FOTO: PETRA ÖRLEGÅRD

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-06-23