2021-11-23

Premiär för Sexy Hands på bästa sändningstid

Programledare Marie Esters Axelsson och Romel Belcher. FOTO: SVT

I morgon är det premiär för världens kanske första dejtingprogram på teckenspråk, Sexy Hands. Inte bara det, programmet visas också på bästa sändningstid i SVT1 och på SVT Play.

Gott om dejtingprogram finns i tevevärlden som Första dejten, Bonde söker fru och Gift vid första ögonkastet. Nu tillkommer ett helt nytt format, Sexy hands, i vilket teckenspråkiga går på blinddejt. Hur går det till? SVT skriver så här:

I Sexy hands söker singlar kärleken med hjälp av  teckenspråket  som kärlekens språk. De som möts ser inte varandra utan får bara kommunicera genom att sticka ut armarna genom väggen.

Sexy Hands är, såvitt SVT vet, världens första dejtingprogram på teckenspråk. Elisabeth Ulfsparre, projektledare på SVT Teckenspråk, berättar att idén till programmet kom från produktionsbolaget Banijay.

Vad är tanken bakom titeln Sexy Hands?
– Vi tror att titeln kan skapa nyfikenhet. Namnet är också passande då det är ett teckenspråkigt dejtingprogram. Här har händerna en central plats. De används mycket i programmet, men på olika sätt, säger Elisabeth Ulfsparre.

Sexy Hands bryter också ny mark. Programmet sänds på bästa sändningstid – klockan 21.30 i SVT1 och på SVT Play (från och med klockan 02.00 i natt). Normalt brukar SVT Teckenspråks program visas i SVT2. Vidare går formatet Sexy Hands att sälja till andra länder och ses just nu som ett av de hetaste nya programformaten i tevevärlden*.

– Det skulle vara fantastiskt om varje land gjorde sin egen produktion av Sexy Hands. För då skulle teckenspråket synas och spridas i världen, säger Elisabeth Ulfsparre och uppger att responsen från andra länder hittills har varit positiv.

Kan det bli fler säsonger av Sexy Hands?
– Det hoppas jag. Vi behöver underhållning. Här kan man som tittare dra på munnen, identifiera sig eller känna igen sig i det medverkande får vara med om. Vi har alla gått på någon dejt. Om programmet blir en succé, så hoppas jag att det blir en till säsong, säger Elisabeth Ulfsparre.

I varje avsnitt av Sexy Hands (totalt fem avsnitt som sänds veckovis) väljer veckans singel ut någon av de tre kandidaterna. Blir det kärlek vid första tecknet?

Programmet är till största delen på svenskt teckenspråk. Enstaka och korta delar är på talad svenska. Tidigare brukade SVT:s teckenspråksprogram dubbas till svenska, men inte Sexy Hands. Istället är hela programmet textat så att alla kan ta del av det.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

 

Deltagare i första avsnittet. Fr.v.: Sandija Nordensten Karlsson, Otto Kingstedt (veckans singel), Marie Esters Axelsson, Romel Belcher, Annika Hansson och Frida Byhlin. FOTO: SVT

*enligt The Wit, en databas som all världens TV och produktionsbolag använder sig av för att hålla sig à jour. Sexy Hands uppmärksammades också på TV-festivalen i Cannes förra månaden.

 

Uppdaterad: 2021-11-25

Publicerad: 2021-11-23