2022-10-28

Premiär för Ett dockhem

Ett dockhem bjuder såväl tillbakablickar som nutidsskildringar. FOTO: Urban Jörén/Riksteatern

Riksteatern Creas senaste produktion Ett dockhem, som bygger på Henrik Ibsens klassiska pjäs, hade den 22 oktober premiär i Hallunda utanför Stockholm. Hösten 2022 kommer föreställningen att visas i olika städer i Sverige. Vi har frågat fyra premiärbesökare vad de tyckte om Ett dockhem! 


Hallå där – vad tyckte du om föreställningen?

Madeleine Eriksson Jensen Jag tycker att det var en fantastisk föreställning med ett starkt budskap kopplat till hur kvinnor hade det förr, men också hur den moderna kvinnan har det idag. Det som lyfts fram i föreställningen är aktuellt fortfarande. Samhället har självklart förändrats sedan 1800-talet men det finns mycket kvar att kämpa för. Jag tyckte också scenografin var cool. Det fanns budskap från början till slut. Snyggt gjort! 
 
Camilla Lindahl Mitt första intryck är att det handlade om en feministisk fråga. Det blev som en tidsresa, och kostymen och rekvisitan förändrades längs med föreställningen. Man kan säga att det var som en tidsresa som inbegrep en hel livstid, kanske till och med flera generationer. De bakade in det i en karaktärerna. Jag tycker att de fick till det bra med rollbytena på scenen och det blev snygga effekter med scenografin. Imponerande! 
 
Oscar Frendig 
 


Jag tycker att föreställningen var fantastisk! Jag hade läst lite på förhand vad det skulle handla om. Föreställningen var inte så lång, men budskapen lyftes ändå fram starkt. Extra starkt blev det hela i slutet och jag blev verkligen berörd. Jag ger föreställningen betyget fem av fem!  
 
Momo Marqvardsen  Jag tycker att det var en spännande föreställning, och det var roligt att man gjorde en tillbakablick till hur det var förr. Man fick en känsla för hur det var förr i tiden och speciellt hur det var för kvinnor och män då. Det är ju inte alls jämförbart med hur det ser ut idag, men man kan ändå dra vissa paralleller till hur det fungerar idag. Det är mycket tecknad dialog i föreställningen, jag tyckte att det var bra och att det var lätt att uppfatta vad de sa. Svårt att sätta ett betyg, men jag skulle ge fyra av fem!

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2022-10-28

Publicerad: 2022-10-28