2015-09-25

Premiär för Dövas dag i Leksand

||

En turkos dalahäst lanseras.

Trots att Leksand sedan många år tillbaka är starkt förknippat med dövas historia är det första gången som staden arrangerar Dövas dag.
  – Det känns roligt, säger Eva Norberg, ordförande för Dalarnas Dövas Förening.
   Dövas dag har firats i Sverige sedan 1958 och är en del av Internationella Dövveckan.

Leksand har en given plats i dövhistorien. Den teckenspråkiga folkhögskolan, Västanviks folkhögskola, finns där. Sveriges Dövas Riksförbunds säte ligger där. Dövrörelsens nestor och SDR:s mångåriga ordförande, Lars Kruth, har bott och arbetat där. Trots detta har staden aldrig arrangerat Dövas dag tidigare.
– Det beror på att Leksand förr inte hade bra lokaler för hundratals personer. Nu har vi hockeyarenan Tegera. Därför kan vi nu anordna Dövas dag, säger Eva Norberg glatt.
– Det känns roligt särskilt då Leksand har en hög andel döva invånare procentuellt sett, säger Charlotta Digerstam, en av medlemmarna i Dövas dag-kommittén. 
Hon syftar på att bland de döva invånarna arbetar och studerar många på Västanviks folkhögskola. Sedan väntas enligt henne många före detta Leksandsbor komma till Dövas dag.

Årets Dövas dag-tema är ”Var är du, jag är här!”.
– Vi upplever att döva i dag är lite splittrade. De träffas inte och umgås på samma sätt som förut. Till exempel sitter många hemma och kör datorspel. Och dövföreningarna är inte lika välbesökta längre. Vi vill i och med Dövas dag ändra på det – att det är att vi nu vill samla folk här, säger Eva Norberg.
700-800 personer väntas delta i Dövas dag.
– Vi är förväntansfulla och hoppas att alla blir nöjda med helgen, säger Charlotta Digerstam.

Programmet kan ses här. Det som inte står i programmet är att SVT Teckenspråk har presentationer och panel om sina program i dag fredag 25 september. Vidare kommer åtskilliga butiker i Leksand att ha 20 procent rabatt för dem som har köpt Dövas dag-biljett. Och en ”dövas dalahäst” kommer också att lanseras – dock i en begränsad upplaga.


Läs mer om Dövas dag på SDR:s sajt.
  Dövas Tidning kommer att ställa ut på Dövas dag i morgon klockan 10-16. Platsen är Tegera Arena i Leksand. Vi kommer bland annat att ha en frågetävling och bjuda på godis. Kom gärna förbi. Väl mött! 

 

 

 

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-09-25