2012-10-02

Plattformsoberoende TV är framtiden

FOTO: TOMAS LAGERGREN

Förr i tiden tittade man på TV genom en enda apparat, teve. Med den kom också text-TV. Idag finns TV i fler plattformar. Något som har skapat problem för TV-branschen och gjort att textningen av tekniska skäl inte alltid finns med. Men lösningen kan vara runt om hörnet.

Att få titta i lugn och ro på ett program du missat när du vill är numera en självklar sak för de flesta idag, på sajter som SVT play eller Kanal 5 play till exempel. De har poppat upp en efter en, till datorn, surfplattan och våra smarta mobiler. Otroligt bekvämt. Men för döva och hörselskadade har textningen släpat efter. Och det största hindret är inte själva textningen, utan tekniken hos de olika plattformarna.
TV 3:s playtjänst är inte ensamt om att ha brister.
I playtjänsten till datorn erbjuder de val av textstorlek på textningen, men det är en relativt värdelös funktion då de svensktalande programmen inte textas. Både SVT Play och TV 4 play har ingen text till Iphone och Ipad, medan Kanal 5 play har det. Problemet för branschen är alla de olika formaten. Idag måste de koda om till flera format som passar de plattformar som finns idag: TV, datorer, surfplattor och mobiltelefoner med olika operativsystem.
Ett omständligt arbete.
– Det är ett stort problem för hela branschen, konstaterar Gunnar Slott, som jobbar med att utveckla playtjänster på SVT.
Enligt honom hoppas alla mycket på HTML5-tekniken som har ett ”programmeringsspråk” som alla plattformar förstår, vilket skulle innebära mycket mindre besvärligt arbete – både med videoformat och textning i rutan. Men ännu har branschen inte bestämt sig för vilken videostandard man ska använda.
– När man bestämt sig kommer det att vara mycket enklare för oss, säger Gunnar Slott som tror att MPEG DASH* kommer att bli den videostandard som TV-branschen väljer att använda i framtiden.
– Kvaliteten måste kunna höjas eller sänkas under visningen då uppkopplingen kan ändras beroende på var du är.

På SVT testar man under tiden fram en ny version till Iphone. Apple har nämligen lagt in funktioner för undertext i sitt nya operativsystem, ios 6. Deras videoformat, HLS, har fått ett tillägg som gör det möjligt att skicka med undertexter separat vilket gör dem valbara. Gunnar tror och hoppas att den nya tekniken håller vad den lovar och om den gör det kommer uppdateringen ut före nyår. Och både SVT och TV 3 arbetar också fram en ny app till Android.
Angående avsaknaden på textning i de svensktalande programmen på TV 3:se playtjänst, säger de att de tittar på det.

* MPEG DASH
Dynamic Adaptive Streaming over http (streamad TV vars kvalitet höjs/sänks beroende på hur snabb din uppkoppling är och var du är)

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2012-10-02