2023-02-26

Ordning och reda hos Josefin Bark

Josefin Bark gillar ordning och reda i sitt hus på Gotland.

I alla nummer under 2023 kommer DT att göra ett hemma hos-reportage. Hur bor egentligen döv-Sverige? Följ med genom husbyggen, olika familjekonstellationer och spännande livsöden. Inför hösten gör vi ett besök hos Josefin Bark, 39, i hennes nybyggda hus på Gotland.

Böljande blått vatten och en anrik historia. Turen för detta nummers Hemma hos har kommit till Sveriges största ö, Gotland. I världsarvs-förklarade Visby bor Josefin Bark tillsammans med sin man Victor och tre döttrar. Sedan februari bor de i ett nybyggt hus i området Terra Nova södra. Hur är det att bo på Gotland som en av få döva? Och varför är organisering hemma bra?

Josefin arbetar till vardags dels som forskningsassistent på Stockholms universitet på distans, dels på Coop två dagar i veckan. Hon är också föräldraledig mellan varven med sin yngsta dotter som är sex månader gammal. Hennes stora intressen är att umgås med familjen och att träna.

Josefin är född på Gotland och bodde här under sina första levnadsår.

– När jag var tre år gammal flyttade hela familjen till Vänersborg för att jag skulle få tillgång till en teckenspråkig miljö och omgivning. Det var inte det närmaste alternativet, men Gotland är litet och min familj ville bo i en liten stad.

Hon gick på Vänerskolan under grundskoletiden och sedan gick flyttlasset till Örebro för gymnasiet. Efter gymnasiet bosatte sig Josefin först i Uppsala, sedan på Gotland och till sist i Stockholm, då hon träffade Victor som idag är hennes man. Deras två äldre döttrar är båda födda i Stockholm.

För sju år sedan fick Victor ett jobberbjudande på Gotland. Familjen fick ta ställning till om de skulle ta sitt pick och pack, och lämna storstaden bakom sig.
– Det var inte så självklart i början, jag tänkte på det sociala livet som döv och så vidare. Jag var föräldraledig och hade inget jobb som höll mig kvar så jag tänkte att vi kan testa i tre år och sedan utvärdera. Nu har vi bott här i sju år. Vi trivs bra här.
– Vi bodde först i ett område som heter Bro cirka tio minuters bilfärd från Visbys innerstad. Problemet var att huset hade så många saker som behövde fixas med och vi kände att vi ville flytta till ett hus som inte hade samma renov. Vi började se oss om efter andra hus men budgivningarna var så aggressiva och gick upp i taket nästan direkt. Vi fick dra oss ur flera gånger.

Till sist hittade Josefin en annons om att det skulle byggas bostäder på tomter i Terra Nova södra.
– Vi såg många fördelar, det var nära stan, Gotlandsfärjan och mitt jobb. Vi åkte hit och tittade, och bestämde oss för att lägga ett bud. Och vi vann!
I februari flyttade familjen in i sitt nybyggda hus från Myresjöhus.

Ytterligare ett intresse som Josefin har är att organisera hemma. 2021 beslöt hon sig för att starta upp ett företag som hjälpte till med organisering hos andra, men nu har hon lagt det på hyllan.
– Det följer med så mycket annat med ett företag, det tog bort det roliga med att organisera. Och det dök upp annat i livet som jag behövde prioritera. Kanske tar jag upp det igen när barnen är större.
Idéen fick hon efter ett samtal med en vän där de diskuterade organisering.
– Jag såg att Saga Lindberg (reds anm: teckenspråkig organisatör som varit med i bl.a. TV) hade ett eget företag kopplat till det. Jag läste på lite, och såg då att hon erbjöd en kurs för den som går i samma tankar. Jag beslöt mig för att söka, och kom in. Det var en helgkurs som jag fick stå för själv.

Intresset för organisering har hon med sig från barndomshemmet.
– Jag har alltid varit ordentlig, det har jag nog fått från min pappa. Han är också väldigt ordentlig av sig. Självklart har jag också haft min tonårsperiod med stök, men utöver det har jag alltid haft ordning och reda. Man ska kunna hitta sina saker snabbt och lätt. Jag älskar att städa och har mitt sätt när jag till exempel packar eller sorterar saker. Att packa upp saker på mitt arbete på Coop är någonting som passar mig, att ha ett system för hur maten ska stå

till exempel.

Men vad är egentligen fördelen med att organisera hemma?
– Att ha ordning hemma, det ska gå snabbt att hitta saker. Man får en bra energi i hemmet också. Om man har saker hemma som inte används blir det också ett stressmoment, man känner att man borde använda det och det men så blir det inte av. Glas är ett bra exempel. Alla glas jag har hemma används, jag har inte glas som används bara vid fina tillfällen utan jag använder allt i vardagen. Man får mindre dåligt samvete.

Hennes tips till den som vill organisera hemma är att börja med en utgångspunkt.
– Behåll bara det som du vet att du använder och behöver. Det kan vara svårt, till exempel om man förknippar en sak med ett minne, men ett hem kan ju inte rymma precis allt. Och köp inte bara för att, då slutar det snabbt med att det blir belamrat.
– Att börja med lådor är en bra idé, för då blir saker lättare att hitta. Om man till exempel har en låda för mössor, en för vantar och en för elsladdar och det står på lådorna vad de innehåller blir det mycket enklare. Det spar tid. Man kan till exempel använda gamla godislådor, glasslådor eller liknande för att hålla reda inne i skåp och byrålådor.
– Jag tror att alla mår bra av en viss ordning, mer eller mindre.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-02-26

Publicerad: 2023-02-26