2025-06-18

Omkring 30 döva sprang Broloppet

16 döva löpare från olika länder. FOTO: Privat

Den 15 juni 2025 genomfördes halvmaran Broloppet i samband med Öresundsbrons 25-årsjubileum. Totalt 40 333 löpare sprang över Öresundsbron – en sträcka på 21 095 meter varav 3,5 kilometer i tunnel under havet. Turen startade i Tårnby i Danmark, och slutade i Sibbarp i Sverige. Uppskattningsvis 30 döva löpare deltog i loppet, vad DT känner till. Lisa Åström befann sig på plats, både som löpare och reporter.

Det är 25-årsjubileum för Öresundsbron som invigdes den 1 juli 2000. Då sprang 80 000 personer premiärloppet innan biltrafiken släpptes fram. Broloppet har också genomförts 10 år därefter, år 2010. Den här gången på 25-årsjubileet sprang 40 333 löpare från 118 länder Broloppet, en halvmara på 21 095 meter.

Broloppet började med visst trafikkaos då 25 000 svenskar skulle ta sig över från Malmö till starten på den danska sidan. Det var flera döva löpare som inte hann till det gemensamma gruppfotot som togs i två omgångar. Av de döva löparna var de flesta svenskar och danskar, men det fanns även en norrman och en tysk elitlöpare.

Thomas Eller från Tyskland, har genomfört World Marathon Majors, de sex stora marathonloppen i Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago och New York. Inte bara en gång utan tre gånger. Han stack med första startgruppen och kom i mål på 1:25:46.

Steffen Röntved Egeborg är från Danmark. Han köpte startplatsen samma dag de släpptes i februari 2024. De tog slut på två timmar. 
– Jag började träna på allvar 3 månader innan loppet efter att min familj flyttat till Örebro. Som längst har jag sprungit 16 km.

DT:s reporter frågar hur han skulle summera loppet.
– Om jag ska summera loppet så var det kul att vi var många döva! Den 4 km långa tunneln var jobbig. Klibbigt och svårt att andas. Väl ute i det friska blåste det motvind och kroppen blev kall till en början.

Steffen berättar att han sprang tillsammans med två döva löpare, en från Sverige och en från Norge, över halva loppet.
– Det ger energi att ha sällskap! Tyvärr krånglade knäet efter 16 km och jag tappade dem. Bron slutade vid 19 km och då möttes vi av en värmevägg och jag började gå istället. En annan döv löpare kom ikapp och fick igång mig igen med ny energi. Jag sprang i mål med henne.

Han berättar att målområdet emellertid var kaosartat.
– Det tog lång tid att få ut väskan. Det medförde att jag missade tåget hem till Örebro och fick ta en natt på hotell. För andra döva tog det en massa timmar att komma hem även om de bodde i närheten både i Skåne och i Köpenhamn.

Fr.v: Steffen Röntved Egeborg, Thomas Eller, Petra Eklund, Daisy Olvhöj Kirkegaard, Nikolaj Olvhöj Kirkegaard. Foton: privata


Daisy och Nikolaj Olvhöj Kirkegaard sprang loppet tillsammans. Daisy som är född och uppvuxen i Kastrup berättar att hon följt bygget av bron. Nikolaj föddes det år då bron blev klar. Både mor och son har tränat på varsitt håll då Nikolaj bor i Stockholm och Daisy i Köpenhamn, men under påsklovet besökte Daisy sonen och de tränade tillsammans då IK Hephata hade löpträning på Stockholm Stadion.

Daisy berättar att hon började träna på allvar i januari och var nervös innan loppet. Att springa halvmaraton över Öresundsbron går inte att beskrivas utan måste upplevas, berättar hon. Extra roligt då hon kört över bron så många gånger då de bodde i Malmö i 13 år och hade släkt och vänner i Danmark. Nu har hon sikte på flera stadslopp, kanske i danska Århus nästa år eller någon huvudstad.
– Vi får se, säger hon med ett skratt.

Petra Eklund berättar att Broloppet genomförts i olika former genom åren. Hon sprang den för 15 år sedan och då var det ungefär 20 000 löpare. Starten på Broloppet 2010 var precis i början av tunneln med en längre sträcka på slutet inne i Malmö med målgång vid Ribban. Logistiken och planeringen var bättre då men så var det också färre löpare, menar Petra.

Hon kan inte minnas att det var fler döva löpare då men det var medvind och hon sprang loppet 10 minuter snabbare än nu.
– Roligt att ha fått träffa så många döva löpare innan Broloppet detta år, avslutar Petra.

LISA ÅSTRÖM
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2025-06-18

Publicerad: 2025-06-18