2015-12-05

Nyle DiMarco är Amerikas nästa Top Model

HISTORISK. Nyle DiMarco var först med att delta i American Next Top Model. Sedan skrev han historia igen genom att vinna tävlingen. FOTO: PRIVAT||

Nyle DiMarco blev historisk i och med att han var den första döva deltagaren i realityserien America´s Next Top Model. För Nyle DiMarco räckte det inte med att delta. Han skrev historia en gång till: han vann tävlingen. Det stod klart i morse svensk tid. Här publicerar vi vår frilansjournalist Petra Örlegårds intervju med honom. Artikeln nedan publicerades i vår pappersutgåva nr 6-2015 som utkom i mitten av oktober. Då visste inte många vad som skulle komma att hända. Grattis Nyle till vinsten. Trevlig läsning!
/ DT-redaktionen.

Nyle DiMarco, 26, från New York City är döv och en av deltagarna i den amerikanska realityserien America’s Next Top Model. Den visas just nu på TV i USA. DT fick en intervju med honom.

Egentligen planerade Nyle DiMarco inte att bli modell. Han har kandidatexamen i matte och funderade ett tag på att bli mattelärare.
Men sen fick han en roll i filmen In the Can. Den var på amerikanskt teckenspråk. Efter det gästspelade han i tv-serien
Switched at Birth. Så småningom upptäckte castingteamet bakom America’s Next Top Model honom i sociala medier. De frågade om han ville söka till programmet.

Varför tror du att du kom med?
– Många tror att jag blev utvald för att jag var döv men det är inte så. De blev intresserade av mig på grund av mina bilder i sociala medier och sa att jag hade ett modellansikte. De fick veta att jag var döv först efteråt. Men det visade sig inte vara något större problem utan blev snarare en bonus för programmet. Men det var inte självklart att Nyle skulle tacka ja till medverkan i programmet. I samma veva fick han ett erbjudande om en återkommande och större samt betald roll i Switched at Birth som skulle spelas in samtidigt som realityserien. Medverkan i America’s Next Top Model (ANTM) var inte betald.
– Därför tvekade jag. Men till slut valde jag ANTM. Och jag fick ändå den där rollen i Switched at Birth så det är bara kul. Upplevelsen i ANTM var fantastisk, säger Nyle. Det bästa var det nätverk som han fick genom programmet. Det har lett till många möjligheter för honom och idag kan han se att han gjort ett stort genomslag tack vare programmet. Han får flera förfrågningar om skådespelar- och modelluppdrag men kan ännu inte signera kontrakt med någon organisation för han måste vänta tills sista avsnittet sänts. Efter det är det fritt fram för honom att göra avtal. Än så länge är det frilansuppdrag som gäller. Men medverkan i ANTM innebär inte bara en skjuts för Nyles modellkarriär. Han har i programmet sagt att han också känner ett visst ansvar för dövsamhället.
– Jag ser det som en chans att både göra modellkarriär och använda det här för att förändra hörandes perspektiv på döva. På den vägen hoppas jag kunna bryta barriärer för döva. Numera har Nyles Facebooksida tusentals följare och majoriteten av dessa följare är hörande.
– Jag får även tusentals meddelanden, mestadels på Twitter, om att de som följer mig på programmet håller på att lära sig amerikanskt teckenspråk eller vill bli teckenspråkstolk och så vidare. Det är verkligen kul. Antalet tittare som följer ANTM har sjunkit de sista åren men har stigit rejält efter premiären av den tjugoandra säsongen. Programmet har nu de bästa tittarsiffrorna på två år. Nyle vågar själv inte säga att det till 100 % beror på honom.
– Jag tror att det kan vara möjligt att folk är intresserade att se hur det går för mig och hur jag jobbar tillsammans med andra. Att Nyle har gjort skillnad och fått en stor fanskara märks tydligt om man går in på hans Facebooksida. Nyle kan inte avslöja för DT hur utgången blev och om han blev topp 3, men avslöjar att han i nuläget fortfarande är kvar i tävlingen.

Vad ska du göra efter ANTM?
   – Jag kommer nog att göra film- och modelljobb så länge det är roligt och ser hur långt jag kommer.

TEXT: Petra Örlegård


FOTNOT
ANTM säsong 22, som den sista säsongen, sänds inte i Sverige än. TV 3 har rättigheterna till programmet och har i nuläget ingen information om när den ska visas.

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-12-05