2013-09-09

Nya Manilla invigd

FOTO: TOMAS LAGERGREN

Drottning Silvia klippte bandet. Eleverna sjöng succélåten Euphoria.

I somras lämnade Manillaskolan Djurgården efter över 200 år. Nu finns skolan på Campus Konradsberg i centrala Stockholm. Den invigdes idag.

Manillaskolans nya lokaler är genomtänkta in i minsta detalj. Skolan är av ljudklass A, vilket innebär att ljudisoleringen håller toppklass. Det är till gagn för de elever som använder hörseltekniska hjälpmedel, som är störningskänsliga. Hela skolan är också visuellt tillgänglig. Till exempel ger inte belysningen ifrån sig några skuggor och fönstren kan mörkläggas helt eller delvis.

Invigningen gick i den turkosa färgens tecken. Elever från Manillaskolan och Adolf Fredriks musikklasser sjöng Loreens låt “Euphoria” på både tal och teckenspråk; en repris från melodifestivalfinalen, där eleverna deltog i en mellanakt. Drottning Silvia som besökt gamla Manillaskolan många gånger höll ett kort föredrag om skolans historia. Tidigare låg skolan isolerad ute på Djurgården. Det faktum att nya Manilla ligger i centrala Stockholm visar att skolan och eleverna nu är en del av samhället.
– Nya Manilla möter framtiden, sade hon.
Hon sa även att teckenspråk är ett av Sveriges viktigaste språk.

Matilda JanssonMatilda Jansson. Elever lekte med Drottning Silvias namn på teckenspråk. Till exempel stod I för högklackade skor och V för “titta”. Drottningen log. Matilda Jansson som går i klass 10 säger att hon trivs jättebra på nya Manilla. Hon är hörselskadad och har hörseltekniska hjälpmedel. I de nya lokalerna kan hon höra bra utan att bli störd.
– Sedan är det skönt att skolan ligger närmare hemmet. Tunnelbanan går ofta. Tidigare måste vi åka buss till Djurgården, som inte gick lika ofta, säger hon.

Ett antal gäster var inbjudna till invigningen. Även Aftonbladet och SVT kom. SDR och de tre andra dövorganisationerna – SDUF, SDUR och SDF* – överräckte en present till skolan. Det är att de tillsammans med skolan ska plantera en ekplanta. Eken som låg direkt intill gamla Manilla på Djurgården hade länge varit skolans symbol.

Teckenspråkslärare Kerstin Olsson har arbetat på Manilla i över 24 år. Hon tycker att de nya lokalerna är otroligt fina och fräscha. Väggfärgerna är behagliga för ögonen, enligt henne. Eleverna fick själva välja vilka färger de ville ha på väggarna.
– Hoppas teckenspråket fortsätter att leva kvar på nya Manilla, sade hon.

Rektor Eva Mari Halén tycker att det är roligt att se hur yngre elever leker på den nya skolgården. Eleverna och personalen verkar enligt henne trivas på nya Manilla. En viss sak saknas dock:
– Eleverna vill ha en större fotbollsplan än den lilla som vi nu har på skolgården. Vi och de närliggande skolorna diskuterar nu att bygga en gemensam idrottshall och fotbollsplan, men inget är bestämt än, sade Eva Mari Halén.

I slutet av invigningsdagen kom självaste Loreen till skolan. Det blev idel glada miner.

* SDUF – Sveriges Dövas Ungdomsförbund
* SDUR – Stockholms Dövas Ungdomsråd
* SDF – Stockholms Dövas Förening

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2013-09-09